Double dip bouwmaterialengroothandel

woensdag 7 maart 2012
timer 3 min
De effecten van de economische crisis voor de bouwmaterialengroothandel zijn terug op het niveau van juni 2009. Waar de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy, sinds eind 2010 lichte verbeteringen te zien gaf, zijn die inmiddels weer tenietgedaan. Het percentage bedrijven dat verwacht dat herstel al begin 2013 zal intreden, is gedaald tot 7%. De overgrote meerderheid verwacht pas later zicht op herstel.

Eind 2011 bestond nog het beeld van een sector die voldoende was voorbereid om de economische storm uit te zitten. Nog steeds maakt meer dan tweederde zich geen zorgen over het voorbestaan. Het percentage bedrijven dat zich in lichte mate zorgen maakt over het voortbestaan, is wel opgelopen  van 16 naar 24%. In het zuiden is dat percentage (46%) hoger dan in de rest van het land.

 

In heel 2011 kwam de omzetindex uit op 103,5 ten opzichte van 2010. De verwachtingen voor 2012 zijn aanzienlijk pessimistischer. Gemiddeld verwachten de Hibin-leden uit te komen op 92,3. In Zuid-Nederland verwacht men zelfs 90,7 te bereiken. Als gevolg van het aflopen van de 6%btw-regeling is het effect van ondersteunende maatregelen van de overheid afgenomen. Nu ervaart 38% van de bedrijven tenminste in enige mate een positief effect van deze maatregelen. Eind 2011 was dat nog 66%.

 

Oorzaken

De terugloop in de woningnieuwbouw is bij 82% van de respondenten nog steeds de grootste oorzaak van de teruggang in de bouwmaterialengroothandel. Afname in renovatie en onderhoud wordt net als eind 2011 door iets meer dan 40% van de handelaren ervaren.

 

De omzetafname doet zich het sterkst gelden in ruwbouwproducten (75% ervaart daling), afbouwproducten (22%), tegels (16%) en keukens (11%). Alleen in de sanitairverkopen is de omzetval gestuit (1% ervaart daling)

 

 

Gevolgen

De gevolgen van de economische malaise vertalen zich in de praktijk in een toenemende discussie over prijzen. Inmiddels ervaart 81% van de bedrijven dat effect (was 71%). Ook het effect van uitgestelde opdrachten (van 40 naar 50%) neemt weer toe. Daarentegen neemt het aantal bedrijven dat faillissementen of oplopende betalingstermijnen bij klanten verwacht iets af.

De handelaren ervaren daarnaast minder problemen met financiering en hebben minder problemen om voldoende werkkapitaal aan te trekken.

 

Maatregelen

Een strakker debiteurenbeleid, actievere marktbenadering en scherpere inkoop zijn onveranderd de meest genomen maatregelen om de gevolgen van de crisis af te wenden. Opvallend is dat de bedrijven hopen dit jaar met hetzelfde kernbestand mensen te kunnen blijven werken.

 

Werkgelegenheid

De daling van het aantal medewerkers in de sector is in 2011 nagenoeg tot stilstand gekomen. Sinds juni 2009 daalde de werkgelegenheid in de bouwmaterialengroothandel met 15%. De Hibin-leden verwachten eind 2012 net zoveel mensen in dienst te hebben als aan het begin van het jaar. Meer dan de helft van de werkgevers verwacht in 2012 evenveel of meer te investeren in scholing van medewerkers.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel