Dorpse allure in centrum Baarle door integraal masterplan
Beeld door Wissing
Integraal plan
Het masterplan voor de openbare ruimte van het centrum van Baarle zorgt ervoor dat straks zowel het Belgische als Nederlandse deel een kwalitatieve herstructurering krijgen. De openbare ruimte wordt meer een eenheid, waardoor juist de bijzondere enclavesituatie wordt uitgelicht. Wissing maakte een totaalplan voor het centrum, met een aantal specifieke uitwerkingen voor de winkelstraten, het centrale plein op de Singel, een groen St. Annaplein en twee grote parkeerplaatsen. Met grote aandacht voor duurzaamheid, klimaatadaptatie en beeldkwaliteit werd het plan opgesteld.
Dorp met geschiedenis
Baarle is een dorp met geschiedenis. Deze geschiedenis uit zich niet alleen in de bebouwing, maar ook in een kwalitatieve openbare inrichting. Via smalle steegjes, groene winkelstraten en een gezellig dorpsplein kunnen voetgangers en fietsers zich comfortabel door het centrum heen bewegen. De bijzondere enclavesituatie zorgt ervoor dat Baarle een geliefde plek is voor toeristen. De grens is duidelijk ervaarbaar en geeft het dorp een bijzondere identiteit.
Dorpse allure
Overzichtelijke straten en pleinen ingericht met hoogwaardige materialen en een optimale vergroening maken Baarle een dorp met allure. De inrichting blijft ingetogen waardoor het past bij het karakter van een dorp. Hoogwaardig materiaalgebruik en oog voor detail maken de inrichting chic en geeft Baarle weer de oorspronkelijke allure.
Vergroening
In het masterplan is het vergroenen van de openbare ruimte in het gehele dorp een leidend thema. Vergroening zorgt voor het verminderen van hittestress, vergroting van de biodiversiteit en ook voor sfeer en eenheid in het centrum. Er wordt zo veel mogelijk groen toegevoegd in de vorm van leibomen, grote solitaire bomen en plantvakken. Deze plantvakken begeleiden de routes en bieden op een aantal plekken extra zitgelegenheid. Naast een fijne uitstraling geeft de toevoeging van groen schaduw, wat op warme dagen voor verkoeling zorgt.
Participatie
De lokale kennis en ideeën van de gebruikers, ondernemers en bewoners waren voor de plannen van Wissing van grote waarde. Daarom werd ingezet op vroegtijdige participatie. Dit werd gedaan op creatieve wijze op grote schaal en in klein comité. Diverse keren werd het gesprek aangegaan met bewoners, ondernemers en organisaties. Tijdens de eerste participatiebijeenkomsten haalde Wissing lokale kennis en ideeën op en werden op basis hiervan de eerste schetsen voor de herinrichting gemaakt. In daarop volgende meedenksessies konden de bewoners, ondernemers en organisaties hierop reageren. Met deze input maakte Wissing het definitieve, vastgestelde masterplan.
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen