Doos met meer

dinsdag 15 juni 2010
timer 2 min
Op een bedrijventerrein aan de rand van Münster bouwde meubelketen RS+Yellow een magazijn en distributiecentrum met kantoren. De nieuwbouw naar ontwerp van Bolles + Wilson is een conventionele prefab bedrijfshal uit beton. Het gebouw onderscheidt zich echter op twee manieren: kleurige pyama-strepen aan de façade maskeren de techniek en op het dak bevindt zich een heus meer, 45 bij 65 meter groot, grenzend aan de werkruimte van directeur-eigenaar Rainer Scholze van RS+Yellow. Projectarchitect Peter Wilson: “Dit is zijn hang-out, zijn podium op de wereld.”

Een doodgewone prefab bedrijfspand ontworpen door Bolles + Wilson, is dat niet een contradictio in terminis? Of een stijlbreuk dan tenminste? Het in Münster gevestigde architectenbureau van Julia Bolles en Peter Wilson staat bekend om zijn filosofie dat gebouwen altijd individuele oplossingen moeten zijn binnen de culturele en stedenbouwkundige context van een opdracht, een context die het tweetal bovendien graag optimaliseert. En dat zijn geen loze woorden voor Bolles en Wilson.

 

Luxor Theater

In Nederland is het bureau vooral bekend van het Luxor Theater in Rotterdam, dat zich met zijn ronde façade optimaal oriënteert op de complexe stedenbouwkundige omgeving en een anker verschaft en houvast geeft aan de tamelijk losse verzameling van infra en architectuur rondom.

Het bedrijventerrein aan de rand van universiteitsstad Münster biedt weinig van die complexiteit. En ook culturele en stedenbouwkundige waarden of andere aanknopingspunten zijn hier niet dik gezaaid. Welgeteld één stuk architectuur kent de locatie; een al in 1992 door Bolles en Wilson voor RS+Yellow ontworpen bedrijfspand met een opvallende façade uit aluminium. Het is het eerste gebouw dat Bolles + Wilson ontwierpen voor Scholze, in 2000 gevolgd door een outlet centrum voor RS+Yellow, elders in Münster.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel