Doorbraak in composiet recycling
Vezelversterkte kunststoffen worden in kwaliteit ingedeeld op basis van de gebruikte vezels en harsen. De meest voorkomende vezel is een glasvezel. Daar worden de meest gangbare producten mee vervaardigd. Bij speciale eigenschappen worden koolstof vezels en aramide vezels toegepast.Behoudens bio-composieten (met natuurlijke vezels) kunnen al deze verschillende soorten composiet worden gerecycled middels dit door Hitachi ontwikkelde systeem.
De methode.
In deze methode wordt bij een temperatuur van 190 graden Celcius en zonder hoge druk de hars opgelost. Als katalysator om het process op gang te brengen wordt worden twee composnenten gebruikt die ook in de voedselverwerkende industrie worden gebruikt. (Tripotassium Fosfaat en Benzyl alcohol) . Hars, vezels, vulmiddelen, metalen inserts etc worden hierdoor gescheiden en behouden. Het gehele proces neemt tussen de 5 en 20 uur in beslag, afhankelijk van de dikte van het element. Ook heeft de wijze waarop het element oorspronkelijk is geproduceerd invloed op de duur.
Bij deze manier van recycling is het niet noodzakelijk dat het product eerst verbrijzeld of kleingemaakt wordt zodat kan worden gesteld dat het een schone manier van recyclen is, zonder stof. Het heeft dus ook arbotechnisch vele voordelen.
Een kwestie van tijd
Op dit moment is deze methode in Nederland nog niet beschikaar, maar de verwachting is dat met de steeds bredere toepassingen van composieten dit slechts een kwestie van tijd is.
De lange levensduur van Composieten is er de oorzaak van dat er nog onvoldoende te recyclen materiaal beschikbaar is. Maar ook dat is slechts een kwestie van tijd.
Reactie toevoegen