Door Lenteakkoord loopt de bouw jaarlijks 2,5 miljard euro inkomsten mis

woensdag 23 mei 2012
timer 1 min
Het Lenteakkoord betekent door een beperking van de hypotheekrenteaftrek een nieuwe klap voor de bouwsector. Tussen 2014 en 2017 loopt de bouw jaarlijks 2,5 miljard euro inkomsten mis. Ook verdwijnen 20.000 banen. Dat zegt EIB-directeur Taco van Hoek afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wijst op de ‘stevige negatieve effecten’ voor de komende tien jaar. Maar op de lange termijn is het effect van de beperking van de hypotheekrenteaftrek op de bouw of de economie bescheiden.

Kritisch over hypotheekrenteaftrk

EIB-directeur Taco van Hoek is in het NRC interview kritisch over de hypotheekrenteaftrek. Hij mist feiten en argumenten van instanties als De Nederlandsche Bank, de AFM en verschillende economen. Elco Brinkman, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland, noemt de EIB-cijfers “dramatisch”. Door de crisis mist de bouw jaarlijks al 7 miljard euro aan omzet, zegt Brinkman. Het aantal bouwvergunningen zit op het niveau van 1953, volgens het CBS. “Zo komt de bouw en dus Nederland niet uit de economische crisis.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel