DNB: ‘derde crisis in financiële sector dreigt: de vastgoedcrisis’
Momenteel staat 14 procent van de kantoren en bedrijfsruimten in Nederland leeg. De gigantische en vaak speculatieve nieuwbouw van kantoren heeft deze zeepbel doen groeien. Naast banken hebben verzekeraars en pensioenfondsen miljarden euro’s uitstaan in commercieel vastgoed. Niet alleen de conjunctuur, maar ook nieuwe ontwikkelingen als het thuis werken en internetwinkelen hebben er volgens Sijbrand voor gezorgd dat er minder behoefte is aan kantoor- of bedrijfsruimten. Het is dus steeds moeilijker om kantoren te verkopen, ongeacht de grote kortingen die eigenaren soms bieden.
Reële vastgoedwaardering
Sijbrand pleit voor een juiste waardering van commercieel vastgoed. De DNB-directeur zegt in het FD dat, zolang er sprake is van twijfel over de waardering, er geen vertrouwen in de markt is. Wanneer er meer duidelijkheid is over vastgoedwaarderingen zijn er meer gespecialiseerde partijen die het vastgoed willen kopen. Dus zodra de beleggers in vastgoed de waardering voor hun portefeuilles verlagen, ontstaat er een nieuwe reële waardering. Hierdoor kan de vastgoedmarkt volgens de DNB-directeur weer uit het slop raken.
‘Crisis in vastgoed ernstiger dan die op huizenmarkt’
Emeritus hoogleraar Hugo Priemus (TU Delft) gaat een stap verder en noemt de crisis in het commerciële vastgoed “ernstiger dan die op de huizenmarkt”. In de Volkskrant zegt hij: “De woningmarkt zal wel een keer aantrekken, die van commercieel vastgoed niet. We staan pas aan het begin van het nieuwe werken waarbij er per persoon steeds minder kantoorruimte nodig is.” Hij pleit in het interview voor een bouwstop van kantoren en bedrijfsruimtes. Provincies en gemeenten moeten volgens hem streek- en bestemmingsplannen aanpassen waarin nog nieuwbouw is gepland. “Er zal moeten worden gekeken of leegstaande kantoren kunnen worden omgezet in bijvoorbeeld starterswoningen”, aldus Priemus.
(Bronnen: FD/Volkskrant/Parool/NEPROM)
Reactie toevoegen