Dittmar Bochmann Architecten ontwerpt verzamelgebouw in wijk Eva-Lanxmeer

vrijdag 30 maart 2012
timer 2 min
In de wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg wordt naar een uitzonderlijk hoog ambitieniveau voor duurzaam bouwen en het mengen van wonen en werken gestreefd. In deze bijzondere wijk ontwikkelde woningcorporatie Kleurrijk Wonen schuin tegenover het station een verzamelgebouw met een divers programma. Dittmar Bochmann Architecten uit Amsterdam ontwierp dit bijzondere gebouw.

Op de onderste twee bouwlagen bevindt zich een kantoorruimte voor sociaal maatschappelijke organisaties. Daarboven zijn drie tussenvoorzieningen voor de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen gerealiseerd. Hier worden onder meer daklozen en mensen met psychosociale problemen in groepswoningen tijdelijk gehuisvest en begeleid. Op de bovenste twee bouwlagen bevinden zich drie maisonnettes voor tijdelijke bewoning van huurders van de corporatie zelf.

 

Stedenbouwkundig accent

Het 5-laagse volume vormt een stedenbouwkundig accent voor de entree van het daarachter liggend gebied. Om de aansluiting bij de omgeving te versterken liggen de bovenste twee bouwlagen iets terug en is gewerkt met een asymmetrische gevelcompositie. Een grote entreehal op de hoek van het gebouw zorgt voor een uitnodigend gebaar naar de voor- en zijkant toe.

 

Groene gevels

Passend bij het duurzame karakter van de wijk is ervoor gekozen om de gemetselde gevels van de onderste drie bouwlagen in de loop van de komende jaren te laten begroeien door groenblijvende en bloeiende klimplanten. Veel aandacht werd besteed aan de uitvoering van de stalen spankabels voor de klimplanten, de zetwerkkaders rondom de raamopeningen en het integreren van zonweringen en

ventilatieroosters in de gevel.

 

www.dittmarbochmann.nl

 

Meer weten over zorggebouwen? Bestel hier het themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel