Disaster driven

woensdag 25 augustus 2010
timer 2 min
Rudolf van Mierlo is enthousiast over de omslag in de wereld van de brandveiligheid. Van regelgeving naar een risicogerichte benadering. Maar hij waarschuwt voor een al te brede toepassing. “De risicobenadering is prima voor 10 tot 20 procent van de gebouwde objecten. Want dat zijncomplexe gebouwen, in hoge mate innovatief, vanuit een bijzonder idioom ontworpen. Maar voorde mainstream van de gebouwen, die overige 80 procent, is een risicobenadering niet relevant.Dat zijn standaard gebouwen die beter met de prestatie-eisen van de huidige regelgeving kunnenworden afgedekt. En de bouwkolom heeft het toch al zo moeilijk met de regelgeving, met het Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit. Risicobenadering maakt het nog complexer, nog moeilijker.”

De brandweer van morgen wil het brandveiligheidbewustzijn stimuleren bij opdrachtgevers, investeerders, architecten, bouwers, gebouwbeheerders. Een goed initiatief?

“Een goed initiatief omdat het partijen motiveert om aan wettelijke eisen te voldoen. Maar ik twijfel in hoge mate aan de bereidheid bij deze partijen om meer te doen aan brandveiligheid. Meer te doen dan wat de regelgeving eist. De vraag: wat moet ik? prevaleert. Terwijl het eigenlijk zou moeten gaan om de vragen. Wat wil ik? Welke risico’s wil ik afdekken en wat is het daarvoor gewenste veiligheidsniveau? En welke maatregelen moet ik treffen om dat niveau te realiseren? Maar in Nederland leven die vragen niet of te weinig. Als de wet het niet eist, ga ik het niet doen. Dat standpunt is dominant in de discussies over brandveiligheid.”

Zouden verzekeraars een rol kunnen spelen in de omslag naar een verhoogd brandveiligheidbewustzijn?

“De afgelopen decennia hebben de verzekeraars zich goeddeels teruggetrokken uit de praktijk van de brandveiligheid. De focus lag op het rendement van hun beleggingen. Door diverse grote schades en een onderzoek van het NIVF, een paar jaar terug, werden de verzekeraars met de neus op de feiten gedrukt. Sindsdien zijn de verzekeraars meer naar het gewenste brandveiligheidniveau gaan kijken.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel