DGBC lanceert BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling

vrijdag 16 september 2011
timer 2 min
De Dutch Green Building Council (DGBC) organiseert van 19 tot en met 23 september op verschillende locaties in Nederland voor het eerst de Dutch Green Building Week. Tijdens de kick-off op 19 september bij ICDubo wordt het keurmerk BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling gelanceerd.

Ook vindt dan de lancering plaats van een gedragscode voor duurzame eindgebruikers en zullen de allereerste certificaten BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik worden uitgereikt.

Keurmerk BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling

Er is veel vraag naar een keurmerk voor duurzame gebiedsontwikkeling, met name bij provincies en gemeenten. Bestuurders en ambtenaren worstelen met de vraag wat nu precies een duurzaam gebied is. Jeanet van Antwerpen, partner-bestuurder bij Inbo en voorzitter van de DGBC-adviesgroep Gebiedsontwikkeling: “Met meer dan 200 partijen uit de markt hebben we gezamenlijk gedefinieerd wat een duurzame gebiedsontwikkeling is. En daardoor is een gemeenschappelijk taal ontstaan die iedereen handen en voeten geeft.” Als bijkomend voordeel noemt Van Antwerpen is dat het keurmerk stimuleert om partijen vroegtijdig te laten samenwerken wat noodzakelijk is bij het verduurzamen van gebieden. Zij hoopt dat het keurmerk een inspirerend inzicht kan bieden. Het enthousiasme en de anticipatie is groot: meer dan 20 gebieden hebben meegewerkt aan de pilots.

 

 Eerst certificaten BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik in Nederland

Sinds ‘BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik’ in juni 2011 op vastgoedbeurs PROVADA officieel werd gelanceerd, kan het op warme belangstelling rekenen. De behoefte aan een ‘all in’ duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen wordt dan ook sterk gevoeld bij de vastgoedeigenaren en -beheerders van Nederland. Omdat dit tweede keurmerk van DGBC niet alleen het gebouw zelf beoordeelt, maar ook het beheer en gebruik ervan, is het extra relevant voor gebouwbeheerders.

Gedragscode voor duurzame eindgebruikers

Wim Ledder, voorzitter van Facility Management Nederland (FMN) zal tijdens de kick-off de zogenaamde ‘Gedragscode voor duurzame eindgebruikers’ lanceren. De gedragscode is een initiatief van FMN en DGBC en heeft als doel het gezamenlijk stimuleren van de verduurzaming van de werkomgeving alsmede het versnellen van de verduurzaming van gebouwen.

Ledder: “De eindgebruiker speelt een belangrijke rol in de verduurzaming. FMN en DGBC willen met deze code de eindgebruikers bewust maken van de rol die zij kunnen spelen en hen stimuleren om hierin hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Met de ondertekening van de code geven partijen aan dat duurzaamheid van de werkomgeving in het beleid van de organisatie is opgenomen of zal worden ontwikkeld en geïmplementeerd in 2012. Daarnaast vragen we organisaties hun kennis en ervaring te delen met anderen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel