Deze wijk in Almere bestaat uit piepkleine huizen
De afgelopen maanden hebben de winnaars gewerkt aan de uitwerking van hun ideeën voor deze nieuwe woonvorm en het voorbereiden van de omgevingsvergunning. Die fase is nu achter de rug. Op 15 februari presenteerde wethouder Tjeerd Herrema van Almere de deelnemers die de volgende stap gaan nemen in het realiseren van hun Tiny House op locatie.
De minuscule huisjes worden geplaatst op de zogeheten BouwEXPO, het levende expositieterrein. De BouwEXPO Tiny Housingdeelnemers starten dit voorjaar - ieder in eigen tempo - met de bouw (of plaatsing) van hun Tiny House. De publieksmanifestatie die aan de BouwEXPO is gekoppeld staat gepland in het najaar van 2017.
Kleiner dan 50 vierkante meter
De BouwEXPO Tiny Housing Almere bestaat uit twee velden (groot en kleiner veld) en biedt ruimte aan 16 deelnemers die in totaal 20 innovatieve huisjes willen bouwen of plaatsen. Alle huisjes zijn kleiner dan 50 vierkante meter. De kavels zijn relatief klein en variëren tussen de 18 en 100 vierkante meter. Op het grote bouwveld groeit de komende maanden een uitzonderlijk woonbuurtje. Met een enorme diversiteit in architectuur en een hoge dichtheid ontstaat daar een woonalternatief voor kleine huishoudens die in de stad willen wonen.
Op grotere schaal
De zelfvoorzienende Tiny Houses zijn vooral bedoeld voor plekken die tijdelijk braak liggen of afgelegen gebieden waar geen aansluiting op het riool en de nutsvoorzieningen zijn. Almere ziet de BouwEXPO Tiny Housing als een start om deze woonvorm op grotere schaal uit te rollen in de stad. Zo komt de stad tegemoet aan de demografische ontwikkeling met meer één en tweepersoonshuishoudens, die een unieke woonwens hebben. Wethouder Herrema: “Er is duidelijk vraag naar Tiny Housing en het vrije gevoel van klein wonen. We verkennen de mogelijkheden om écht een serieuze bouwstroom van nieuwe betaalbare woonvormen mogelijk te maken.”
De bouwplannen zijn te vinden op: www.bouwexpo-tinyhousing.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Reactie toevoegen