Detroit-model haalt Heerlense krimpwijk uit het slop

maandag 24 oktober 2011
timer 3 min
De Heerlense wijk Vrieheide – de Stack is een wijk die vergrijst, waar woningen lang te koop staan en waar de leefbaarheid onder druk staat. Om dat te doorbreken, zijn voor de wijk elf plannen gemaakt. Een greep uit de plannen: aanpassen van jaren zestig drive-in woningen aan de eisen van deze tijd; hulp om gedwongen woningverkoop op de veiling te voorkomen; braakliggende veldjes een tweede leven geven en een actieve rol voor bewoners, die al jaren hun eigen boontjes doppen.

De gemeente Heerlen ging daarom samen met BMC op zoek naar partijen die een bijdrage wilden leveren aan Vrieheide – de Stack. Partijen met een belang in de wijk zoals woningbouwverenigingen, de Rabobank, buurtverenigingen, lokale ondernemers, Parkstad Limburg en de provincie Limburg. De wijk had meer vrienden dan aanvankelijk gedacht. Ook oud-minister Van der Laan bood zijn kennis aan door Amsterdamse ambtenaren en bestuurders als coach in te zetten. 

 

Detroit-model naar Heerlen

De wijk Vrieheide – de Stack is actief. Hoe doen bewoners en ondernemers dat? Welke bijzondere talenten heeft deze wijk? BMC en de gemeente Heerlen lieten het ‘Detroit’-model – thuisbasis van ondernemerschap en zelfredzaamheid - overvliegen. Beide steden kampen met het wegvallen van de mono-industrie en daarmee een dwalende arbeidersklasse. Vier vrouwen van de Pink Pony Express gingen na een voorstudie in Detroit tijdelijk in Vrieheide – de Stack wonen. ’s Ochtend startten ze de dag met aerobic op het plein voor de Christus Koningkerk. Daarna maakten ze kennis met de hondenbezitters. Vervolgens liepen ze zich rondleiden door verschillende bewoners: een pastor, een crimineel, een wijkagent, een kroegbazin, een bijstandklant en een wijkopbouwwerker.
 

Elf plannen

De Pink Pony Express geeft een beeld van het informele netwerk van de wijk. Het ‘emotioneel eigendom’ van de wijk. Tegelijkertijd gingen de formele partijen, als overheid en woningbouwverenigingen aan de slag met het ‘operationeel eigendom van‘ de wijk. In 2011 en 2012 komen 11 plannen onder regie van de gemeente tot uitvoering. Dit zijn niet alleen fysieke plannen als sloop, herontwikkeling en invulling van lege plekken. Een marktmonitor zal de waardeontwikkeling volgen. Nieuwe financiële producten moeten helpen om de financiering van de plannen te realiseren. Het activeren van bewoners- en ondernemerstalenten moet invulling geven aan het Detroitmodel.

Intentieovereenkomst

Om er voor te zorgen dat de 11 plannen tot uitvoering komen, tekenen zes partijen binnenkort een intentieovereenkomst: de gemeente Heerlen, Parkstad Limburg, provincie Limburg, woningcorporatie Weller, woningcorporatie Woonpunt en Rabobank Parkstad. Een transformatiefonds gevuld door de partijen aangevuld met geld van derden, bekostigt de aanpak. Die aanpak is er vooral op gericht om de wijk, de bewoners en andere betrokken partijen in beweging te brengen.
 

SEV-experiment

Vrieheide – De Stack is één van de rijksexperimenten krimp, die de SEV voor het ministerie van BZK coördineert. De SEV ondersteunt de gemeente Heerlen en BMC in dit traject met de nieuwste inzichten van bewonersparticipatie en het opzetten van nieuwe financieringsproducten.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel