Den Haag zet mes in nieuwbouw kantoren en bedrijfsruimten

woensdag 14 september 2011
timer 3 min
Gemeente Den Haag schrapt 60 procent van de geplande nieuwbouw van kantoren en een flink aantal vierkante meters bedrijventerrein. Den Haag zet in op het realiseren van 6.000 nieuwe woningen.

De Haagse woning- en kantorenmarkt vertoont nog weinig tekenen van herstel. Aanvullend op de € 54 miljoen die vorig jaar is afgewaardeerd, wordt daarom voorgesteld in 2012 nog eens € 25 miljoen af te waarderen in grondexploitaties.

 

Aansluiten op marktontwikkeling

Wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting): “Juist nu moeten we inzetten op de ontwikkeling van de stad. Dat draagt bij aan economisch herstel. We moeten vasthouden aan de ambitie om Den Haag een stad te laten zijn waarin je prettig kan wonen, werken en verblijven. Maar die ambities moeten wel blijven aansluiten op de ontwikkelingen in de markt”.

 

Kantoren en bedrijfsruimten

In het nieuwe investeringsprogramma van de stad wordt rekening gehouden met de sterk afgenomen vraag naar kantoren en bedrijfsruimten. De bouwambities zijn net als in 2011 daarom bijgesteld. Tussen 2011 en 2015 wordt 60 procent van de geplande nieuwbouw van kantoren geschrapt. Dit gebeurt voor een groot gedeelte in de A12 zone en Forepark. Het aantal  vierkante meters te realiseren bedrijfsterreinen neemt af met 143.000 vierkante meter. Zo krijgt de Gavi-kavel in de A12 zone een andere bestemming.

 

Woningbouw

Het college zet in op de bouw van 6.000 woningen in de periode 2012-2015. Dat zijn er zo’n 1.500 per jaar. Actueel onderzoek naar de Haagse woningmarkt heeft uitgewezen dat de komende jaren meer behoefte is aan eengezinswoningen in het goedkope en middeldure segment dan aan appartementen in het duurdere segment. Daarom is besloten de plannen voor woningbouw niet alleen in aantal maar ook in soort woningen aan te passen aan de huidige vraag. Om zo vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten.

Verder blijft de gemeente inzetten op de bouw voor speciale doelgroepen; namelijk studenten, gezinnen, mensen met een inkomen van 33.000+ en mensen uit Oost-Europa.

 

 Nieuwe werkwijze

Aanvullend op deze financiële ingrepen past de gemeente haar werkwijze aan. Typerend hiervoor zijn ingekorte procedures en flexibele kaders, ingericht op de individuele klant. Zo wordt het particulier of collectief opdrachtgeverschap gestimuleerd, zoals ook het creatief gebruik van braakliggende terreinen. De gemeente zet in op projecten die bijdragen aan de economische ontwikkeling, bereikbaarheid en leefbaarheid van Den Haag. De ontwikkeling van de gebieden Scheveningen, Internationale Zone, het Centrum en de ontwikkeling van de Rotterdamse Baan hebben daarbij prioriteit. Voor de Binckhorst, Laakhaven en Kijkduin geldt dat de gemeente open staat voor initiatieven uit de markt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel