Den Haag zet fors in op eigenbouw

woensdag 7 maart 2012
timer 3 min
“Den Haag wil nieuw leven blazen in de stedelijke bouwproductie, nu de meer grootschalige woningbouw is stilgevallen,” zegt Henny den Hollander, stedenbouwkundige van de gemeente Den Haag en nauw betrokken bij Kleinschalig Opdrachtgeversschap (KO), de Haagse variant van collectief particulier opdrachtgeverschap. Den Haag mikt op een jaarlijkse productie van 100 - 200 kavels/woningen.

Niet alleen de crisis is motor achter de focus op eigenbouw in Den Haag:  “Den Haag wil inspelen op een behoefte die onder bewoners bestaat om hun droom te verwezenlijken: het zelf (laten) ontwerpen en bouwen van een eigen woning en/of bedrijf.

Nieuwe investeerders

Den Haag denkt op deze manier ook nieuwe investeerders van buiten de stad aan te trekken. Maar de schaal waarop zelfbouw gaat plaatsvinden is in vergelijking met Almere en Amsterdam bescheiden: “In februari jl. zijn in eerste tranche op vier locaties 69 kavels aangeboden. Op deze kavels is ruimte voor ongeveer 100 woningen. Op èèn locatie is, behalve woningbouw ook bedrijvigheid mogelijk. Vanaf nu zet de gemeente in op een jaarlijkse productie van 100 - 200 kavels/woningen, waarmee KO een continue vorm van stadsontwikkeling in Den Haag moet gaan worden.”

Variatie in het aanbod

Den Haag concentreert KO woningen niet in bepaalde delen van de stad. “We zoeken juist naar variatie in het aanbod: binnenstedelijke locaties en locaties in de (groenere) randen van de stad, locaties voor stedelijke woonvormen (gestapeld, in een rij) en locaties voor vrijstaande woningen, kleine (goedkopere) kavels en grotere (duurdere) kavels. En het gaat niet uitsluitend om nieuwbouw. In de eerste tranche zijn ook zeven klushuizen uit het gemeentelijk woningbezit aangeboden, in de binnenstad. Voor de nabije toekomst zijn er plannen om bestaande gebouwen, zoals kantoren en scholen, aan te bieden aan particulieren en/of collectieven.” Ook deze gebouwen zijn niet doelgroepgebonden: “In Den Haag proberen we alle doelgroepen te bereiken. Omdat de hoge inkomenscategorieën in de (west)rand van de stad al ruim bediend worden, ligt het accent nu wat meer op het zoeken naar locaties voor bevolkingsgroepen uit andere inkomensgroepen.”

Hoe faciliteert Den Haag KO?

Den Haag probeert KO op allerlei wijzen te faciliteren. “De uitgangspunten zijn: zo individueel mogelijk, zo gevarieerd mogelijk, met zo weinig mogelijk regels, zo kwalitatief mogelijk en zo klantgericht mogelijk. We zijn ons er van bewust dat we te maken hebben met een nieuw soort opdrachtgeverschap: dat van de individuele ondernemer, die risico's en verantwoordelijkheden wil nemen. Daar willen we zorgvuldig en met respect mee omgaan. Daarom is een speciaal KO-team ingesteld. Verder heeft de gemeente zich ten doel gesteld om de eindgebruiker zo veel mogelijk vrijheden te bieden, hetgeen onder meer betekent dat er zo weinig mogelijk bouwregels worden opgesteld. Voor de woning-ontwerpen is bovendien geen welstandtoets vereist. De summiere regels worden op 1 A4-tje vermeld in het zogenaamde kavelpaspoort. Uiteraard worden de weinige regels wel zo zorgvuldig mogelijk opgesteld en proberen we vooraf hoogwaardige informatie te verstrekken, in de verkoopbrochures en de kavelpaspoorten. In het stadhuis is een kavelwinkel geopend, voor informatie en overleg met koperscoaches. Zij begeleiden de koper zo goed mogelijk binnen de gemeente tijdens het ontwerp- en bouwproces. Verdere informatie is te krijgen via www.ikbouwindenhaag.nl , www.wikaza.nl en via Twitter en Facebook. Voor specifieke onderwerpen organiseert de gemeente bijeenkomsten voor belangstellenden.”

Meer weten over collectief particulier opdrachtgeverschap? Bestel hier Stedebouw & Architectuur themanummer Het Nieuwe Bouwen, met onder meer een expertpanel over collectief particulier opdrachtgeverschap en een top tien van prominente CPO projecten in Nederland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel