Den Haag wil stadslandbouw in leeg kantoorpand
Het gaat dan niet alleen om het kweken van bijvoorbeeld champignons of tomaten; de producten moeten ook aan de man worden gebracht. Dat kan in een winkel, een restaurant of op een andere manier. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de gemeente alleen de randvoorwaarden stelt en dat de indiener van het winnende plan vervolgens zélf aan de slag gaat. Den Haag is de eerste stad in Nederland die op deze manier stadslandbouw in een leegstaand kantoorgebouw mogelijk wil maken.
Het concept voor stadslandbouw is bedacht en uitgewerkt samen met Deloitte, de Wageningen UR, CropEye, de Kamer van Koophandel, innovatiecentrum Syntens en Milieu Centraal. Stadslandbouw is overal ter wereld in opkomst; daken of braakliggende terreinen worden steeds groener doordat bewoners hun eigen eten willen verbouwen in zelf aangelegde moestuintjes.
Wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid): ‘Stadslandbouw Den Haag is een fantastisch plan. Wij proberen op alle mogelijke manieren een klimaatneutrale stad te worden. Duurzaam geproduceerd voedsel dat je van zo dichtbij haalt kan daaraan bijdragen. En het mooie is dat we de productie van voedsel op deze manier dichterbij de mensen brengen.'
Wethouder Henk Kool (Economie):‘Ik geloof heel sterk in dit concept, omdat dit een antwoord kan zijn op de toenemende kantorenleegstand en omdat het ondernemers de kans geeft op een hele andere manier te ondernemen.'
Procedure
De gemeente Den Haag roept ondernemers uit het hele land op om innovatieve ideeën te bedenken voor stadslandbouw in het pand 'De Schilde' aan de Televisiestraat. Daarvoor zijn twee etages van in totaal 3.000 m2 beschikbaar. Ook op de begane grond is hiervoor 200 m2. De ondernemers worden uitgebreid geïnformeerd en begeleid bij het maken van hun plan. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van wethouder Kool en met onder anderen Willem Vermeend (oud-politicus en ondernemer) en Coenraad de Vries (Start Green Venture Capital) kiest het beste plan. De gemeente komt de winnende ondernemer(s) tegemoet met een aantrekkelijke huurprijs, advies en ondersteuning op het gebied van marketing en pr.
Op dit moment staat 11 procent van de Haagse kantoorpanden leeg. Tegelijkertijd weet slechts 40 procent van de Nederlanders hoe een tomaat groeit. De gemeente Den Haag denkt dan ook dat stadslandbouw een grote kans van slagen heeft.
Alle informatie over de ondernemers-challenge, de selectiecriteria en de randvoorwaarden vindt u op www.stadslandbouwdenhaag.nl. Het is de bedoeling dat Stadslandbouw Den Haag eind dit jaar operationeel is.
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Inspiratiebron voor cruciale rol natuur in stedenbouw
16 sep om 07:30 uurStedenbouw gaat niet alleen over onder andere wijken, stenen en parkeerplaatsen, de openbare ruimte en groen…
Reactie toevoegen