Delftse Hofjes in Spoorzone Delft

donderdag 3 mei 2012
timer 3 min
Van de vijftien plannen voor de Spoorzone Delft die na een oproep van de gemeente Delft zijn ingediend, is het plan 'Delftse Hofjes' van zorginstelling Pieter van Foreest, met ontwerpvisie van VenhoevenCS architecture+urbanism, positief ontvangen. Het plan toont de potentie van de locatie voor seniorenhuisvesting en de ambitie van Pieter van Foreest om  in de Spoorzone  aantrekkelijke woonvormen in combinatie met voorzieningen voor haar doelgroepen te realiseren.

Het plan biedt een vorm van ouderenzorg die Delft op dit moment niet of nauwelijks heeft. Het combineert (ouderen)woningen met voorzieningen zoals een restaurant, sport, 24-uurs zorg op verzoek en vele andere services.

Met de neus op het station kunnen de bewoners nu, maar ook later als ze  minder mobiel zijn, met de trein naar vrienden en familie in het land. De combinatie van wonen met voorzieningen en openbaar vervoer bevordert de zelfstandigheid van de bewoners en actieve deelname aan de maatschappij.

Heckmann Hoefe Berlijn, een van de referenties voor de

Delfstse Hofjes

 

Eenzijdig en verouderd aanbod

Het huidige aanbod in ouderenhuisvesting is eenzijdig en verouderd. In dit kader maakt Pieter van Foreest plannen voor beter op de vraag afgestemde woonzorgproducten, rekening houdend met de behoefte en de persoonlijke wensen van de klant. Hierbij wordt uitgegaan van de activiteiten die ouderen wél kunnen en de rol die ze kunnen vervullen in de maatschappij.

 

De nieuwe Delftse hofjes zijn een hedendaagse stedelijke variant op de historische hofjes, en bieden het benodigde comfort en de gewenste voorzieningen en geborgenheid. Op de begane grond zijn er publieke functies, die zowel door de bewoners van het gebouw als de rest van de stad gebruikt kunnen worden. Naast het eigen terras of balkon biedt het gebouw de bewoners aantrekkelijke binnentuinen. Overdag zijn deze hoven publiek toegankelijk en bieden ze een rustig plekje voor alle bewoners en gasten van de binnenstad, ‘s avonds kunnen ze worden afgesloten ten behoeve van de veiligheid voor de bewoners. De collectieve voorzieningen, zoals het restaurant, de activiteitenruimte en een sportvoorziening worden zo ontworpen dat deze ook door de buurt gebruikt kunnen worden.

 

Wonen in de spoorzone

De centrale ligging van Spoorzone Delft maken de plek bijzonder geschikt voor mensen die midden in het leven willen blijven staan, ook al hebben ze behoefte aan zorg of bijzondere voorzieningen. Wonen in de spoorzone geeft de bewoners de mogelijkheid om deel te (blijven) nemen en bij te dragen aan de maatschappij. De nieuwe Delftse Hofjes zijn niet alleen een waardevolle aanvulling in het aanbod voor wonen met service, maar ook een waardevolle aanvulling voor de buurt en de stad. Met de vergrijzingsgolf in het vooruitzicht is het aanbieden van een hoog service- en zorgniveau een absolute toevoeging aan de kwaliteiten en vitaliteit van de binnenstad van Delft en een buitenkans voor de moderne ouderen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel