Deens bureau CEBRA ontwerpt kantoor rondom sociaal welzijn
Het ontwerp is volgens CEBRA geïnspireerd op de historische Deense boerderijen en landbouwdorpen, passend bij de ambitie van Danish Crown om in 2050 al hun voedsel klimaatneutraal te verbouwen. Het ontwerp kenmerkt zich door het veelvoudig gebruik van metselwerk. Drie vleugelgebouwen zijn aan één kant tegen elkaar geschoven om de hoofdingang te omkaderen. Richting het noorden waaieren de vleugels uit naar een open landschap. De afzonderlijke gebouwen zijn tot elkaar gericht, zodat ze rond een centraal binnenste knooppunt verzamelen.
Deze centrale ruimte dient als bruisend hart van het gebouw. Hierin worden gemeenschappelijke voorzieningen als een kantine, showkeuken en winkel voor medewerkers gesitueerd. Ook verbindt de ruimte het gebouw verticaal door middel van open bruggen en trappen. Door de versprongen opstelling van de rechthoekige volumes rond een levendige atriumruimte ontstaat een divers en flexibel ruimtelijk landschap. Duidelijk afgebakende ruimtes voor de afdelingen van de bedrijven in elke vleugel worden gecombineerd met een diverse setting van verschillende ruimtelijke kwaliteiten en werkzones. Dit zijn onder meer privé-vergaderruimtes, eenpersoons- en groepswerkplekken, koffiespots en sociale ontmoetingszones.
De gezonde werkomgeving
Het gebouw- en landschapsontwerp ondersteunt een werkomgeving die draait om de fysieke en mentale gezondheid en om het sociale en professionele welzijn van de medewerkers. De uitwaaierende vleugels optimaliseren binnenkomend daglicht voor zowel werkstations als gemeenschappelijke ruimtes. De plaatsing van de volumes bieden bovendien een weids over het open landschap voor een hoog comfortniveau.
Ook creëren de werkomgevingen en het landschapsontwerp gevarieerde reeksen van functionele, sociale en activiteitenzones. Het landschap is gemodelleerd naar de radiale veldverdeling van de historische dorpen en waaiert uit in diverse velden met natuurlijke en agrarische landschappen. Deze velden worden gescheiden door hagen en gebieden voor klimaatadaptatie en regenwaterbeheer, waardoor nieuwe leefgebieden voor flora en fauna ontstaan.
Een stelsel van paden leidt door het landschap die recreatieve kwaliteiten, natuurbelevenissen en aantrekkelijke bestemmingen combineert. Het hoofdkantoor van de Deense Kroon motiveert werknemers om zich binnen en buiten het gebouw te verplaatsen, af te spreken voor een informele wandeling en deel te nemen aan verschillende gemeenschappelijke activiteiten.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen