De Trap naar dak Groot Handelsgebouw geopend
Uitkijkpost over de stad
Net als de Euromast en de kabelbaan over de Coolsingel moet De Trap dienen als uitkijkpunt. “Nu maken we een trapje omhoog, zodat je kunt zien wat we van Rotterdam hebben gemaakt. Je ziet de havenkranen, de nieuwe stad, Noord en Blijdorp. Plezier voor iedereen,” aldus Anouk Estourgie van Rotterdam viert de stad!
Het dak van het Groot Handelsgebouw wordt daarom ook als uitkijkpost over de stad ingericht. Ook gaat daar de voormalige bioscoop Kriterion tijdelijk open voor een divers aanbod aan films, debatten en voorstellingen. Verder is er een horecagelegenheid en een informatiepunt van de manifestatie Rotterdam viert de stad!
Credits: Ossip van Duivenbode
Stap in stedelijke ontwikkeling
“Vroeger zag ik Rotterdam na de film vanuit Kriterion,” aldus architect Winny Maas van MVRDV. “Het bood een prachtig uitzicht over de stad. Het dak van het Groot Handelsgebouw, één van de beste gebouwen uit de Wederopbouw in Nederland, verdient het om gebruikt te worden als basis voor de volgende verdichting van Rotterdam. Met deze trap willen wij dit suggereren en tegelijk vieren.”
“De Trap moet voor meer leven zorgen op het dak en laat een tweede laag zien in de volgende stap van de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam. Een tweede opbouw. Het zou goed zijn om dit een permanente functie te geven.”
De Trap werd geopend door burgemeester Aboutaleb. Credits: Bas Czerwinski
De Trap, die 29 meter hoog en 57 meter lang is, blijft tot en met 12 juni staan. Men kan de trap dagelijks beklimmen van 10:00 tot 20:00 uur. Entree is gratis.
Toekomst van Rotterdam
Eén van de activiteiten die de komende tijd gaan plaatsen vinden is het debat met Winy Maas van MVRDV, op 30 mei. Hierin zal Maas de toekomst van Rotterdan en zijn architectuur bespreken. Ook zal er een tentoonstelling zijn over de volgende laag in de ontwikkeling van Rotterdam. Bekende bestaande Rotterdamse gebouwen worden verbeeld als openbare publiek toegankelijke daken die actief gebruikt kunnen worden en verbonden zijn met elkaar.
“Met dit bouwwerk en in onze tentoonstelling laten we zien hoe de stad er uit zou kúnnen zien als we dit op meerdere plekken doen, door een reeks van onze bestaande gebouwen hierbij te betrekken en hun daken toegankelijk te maken, om een nieuwe en veel interactievere, driedimensionale en dichtere stedelijke topografie te creëren voor de nieuwe generatie in de stad," aldus Maas.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen