De stap van innovatie naar de bouwpraktijk is vaak heel lastig

dinsdag 10 juli 2012
timer 2 min
. De beoogde tijdwinst gaat te niet door eindeloos geëxperimenteer op de bouwplaats.  Er komt niks terecht van die supersnelle montage die in glossy brochures wordt voorgespiegeld. Eindeloos gepriek en dat kost niet alleen handenvol geld, maar frustreert ook de kwaliteit van het eindproduct.

Nu bouwend en ontwerpend Nederland zich halsoverkop in de innovaties heeft gestort – de crisis katapulteert de kolom in die richting – is het zaak om de vertaalslag naar de bouwpraktijk scherp in het oog te houden.  Harrie Vekemans, met een achtergrond in hard-core duurzaam bouwen, merkte dat in metselwerk innovatie dreigde vast te lopen omdat de afstand tot de bouwpraktijk te groot was. In 2009 opende hij daarom Masonry Design (MADE) Center in Tilburg, een onafhankelijk kenniscentrum voor metselwerk.

Op een bedrijventerrein, nabij de afslag van de A58, is het 'metselwerkcentrum' van Vekemans in een paar jaar uitgegroeid tot een hotspot voor de Nederlandse metselwerkbranche. Het complex bestaat uit drie geschakelde ruimtes: een ontvangsthal, een luxe presentatieruimte (theater) en een overdekte montagewerkplaats.

Vekemans: "In het MADE Center komen fabrikanten en aannemers voor demonstraties van metselwerkproducten. Ook maken we bijvoorbeeld testversies van door architecten ontworpen gevelconstructies met bijvoorbeeld nieuwe steensoorten of vernieuwende verwerkingsmethodes. Bedrijven kunnen er hun presentaties organiseren over producten, metselwerk, regelgeving, normen en dergelijke. En het is een ideale plek voor bijeenkomsten van brancheorganisaties."

Architecten, fabrikanten, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en metselaars komen hier graag naar toe. Om uit te vinden of datgene wat er op papier zo mooi uitziet ook in de praktijk is te realiseren. Maurice Nio bijvoorbeeld. Nio ontwerp een blobvormig winkelcentrum dat in Almere gebouwd gaat worden. Maar de architect – altijd op zoek naar innovaties ook in materiaaltoepassingen – wilde die blob in baksteen uitvoeren. Kan dat? Met Vekemans ging Nio aan de slag – en ziedaar: met mallen hebben ze een proefgevel gemaakt die spectaculair oogt. 

Fabrikant  BIA Beton stuitte op een Belgisch patent om droog te bouwen. Dat resulteerde in het BIA LockBlock, een betonblok dat droog gestapeld kan worden. Het is speciaal ontwikkeld om niet-dragende binnen- en buitenwanden in de ruwbouwfase proleemloos de vervaardigen. Het BIA LockBlock is handmatig te verwerken zonder gebruik te maken van metsel- of lijmmortels. In de montage hal staat nu een eerste binnenmuur droog gebouwd.

www.madecenter.eu

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel