De Pastoor van Arskerk in Eindhoven: transformatie naar maatschappelijke bestemming

woensdag 14 november 2012
timer 2 min
De Pastoor van Arskerk in Eindhoven kreeg een nieuwe maatschappelijke bestemming. Combinatie Jeugdzorg is de hoofdgebruiker. In de kerk zit ook een huisartsenpraktijk. Wijnen Architectuur ontwierp in opdracht van Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl in Eindhoven, eigenaar van het gebouw, de herbestemming.

De Pastoor van Arskerk, gebouwd in 1929, is een monumentaal gebouw met karakter. Een gebouw dat altijd een centrale en belangrijke rol vervulde voor de wijk en haar bewoners.

 

Monumentwaarde

Woningcorporatie Woonbedrijf kocht de kerk en bijbehorende pastorie  in 2005 om het een nieuwe maatschappelijke bestemming te geven. Zonder daarbij de monumentwaarde uit het oog te verliezen. Uitgangspunt was dat  het gebouw toegankelijk en uitnodigend moest zijn voor de buurtbewoners vanwege de historische en centrale plaats binnen de wijk. Ook is een oplossing bedacht om het oorspronkelijke gebouw te kunnen beleven en toch ook voldoende kantoorplekken te realiseren. Daarom is gekozen voor een constructie van een gebouw in een gebouw.

 

 

Flexibele invulling

Hoofdgebruiker Combinatie Jeugdzorg en buurtvereniging Pastoor van Arsplein e.o. waren vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe multifunctionele gebouw. Nu is het een complex waar flexibel met het gebruik van ruimtes kan worden omgegaan en waar partijen met hun diensten en capaciteiten elkaar versterken en aanvullen.

 

Gebruikers

Naast de buurtvereniging en Combinatie Jeugdzorg zijn er nog andere organisaties die hun diensten aanbieden in Elf13;  in de pastorie hebben huisarts de Paepe en tandarts Bogdalski een praktijkruimte/gezondheidspunt. Creatief begeleidingscentrum Boeday, voor vrouwen met een bijzondere hulpvraag, heeft een plek gevonden in de voormalige sacristie. En verder is NLPinEindhoven, een organisatie voor Development & Training onlangs verhuisd naar Elf13.

 

Pleinachtige ruimte

De kantoorwerkplekken voor de Combinatie zijn ondergebracht op de verdiepingen van een nieuw gebouwd losstaand object in de kerkruimte. Door de gedraaide positionering ontstaat een diversiteit aan ruimten rondom dit object. Aan de noordzijde ervan ontstaat een smalle ruimte die als een steeg wordt ervaren, terwijl aan de zuidzijde een meer pleinachtige ruimte ontstaat. Door deze opzet krijgt het interieur van de kerk stedenbouwkundige kwaliteiten. Dit wordt nog versterkt doordat de zijbeuken, die als spreekkamers dienst doen, zich als een straatwand presenteren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel