De Markthal in Rotterdam krijgt de grootste kabelnetgevels van Europa

maandag 10 december 2012
timer 2 min
Design & Build Bedrijf Octatube uit Delft heeft de opdracht binnen gehaald om deze technisch uitdagende opdracht te realiseren. Het spectaculaire ontwerp van MVRDV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels.

Samen vormen de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1485 bij 1485 millimeter hebben.

Maximaal 70 centimeter uitwijken

De gevel kan in het midden maar liefst maximaal 70 centimeter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn afgespannen glazen kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa. Octatube heeft hierin onder meer ervaring opgedaan bij de gevels voor de INHolland Hogeschool in Delft.

Hoge voorspankrachten

Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal, is het omgaan met de hoge voorspankrachten. Deze moeten worden afgedragen naar de ‘zompige Nederlandse grond’. Met de afgespannen gevels wordt het ontwerp van MVRDV bekroond met een spectaculaire en innovatieve gevel, waardoor dagelijks duizenden mensen het gebouw zullen betreden.

  www.markthalrotterdam.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel