De Juffer: natuurinclusief landschappelijk woonconcept
Respect voor context en historie, een maximale beleving van het landschap en exclusief wonen vormen de drie conceptpijlers voor het plan. Met De Juffer wordt de functie ‘wonen’ toegevoegd, passend binnen het landschap. Het uitgangspunt van De Juffer: groene kwaliteit toevoegen, waarin de plas het landschappelijk raamwerk vormt voor het woongebouw. Het gebouw wordt letterlijk gevormd door het groen dat toegevoegd is aan het landschap. Een plek met doorstroomwoningen voor bijvoorbeeld mensen die vanuit een grondgebonden woning naar een appartement willen verhuizen, waar rust en ruimte centraal staan.
Natuurinclusief landschappelijk concept
De Juffer is gebaseerd op een natuurinclusief, landschappelijk concept, waarbij de beplanting in de directe omgeving bepalend is geweest voor de vormgeving van het woongebouw. Door eerst de natuurlijke mal te bepalen van de parkachtige, groene zoom rondom de plas worden mensen, planten en dieren op harmonieuze wijze bij elkaar gebracht. Door eerst de natuur te creëren en vervolgens het gebouw, ontstaat een omgeving die per definitie natuurinclusief is. “Vanaf de balkons kunnen bewoners straks de bladeren van de bomen aanraken”, vertelt Wouter Disseldorp, Conceptontwikkelaar bij VORM. “Het concept dat we hier neerzetten biedt ruimte aan mensen, maar ook aan diverse dieren zoals de Gierzwaluw, Zwarte roodstaart, Huismus, Grutto, vleermuizen, vlinders en bijen.“ vult Kristian Koreman van ZUS aan.
De Juffer vormt zich organisch naar de (aan te planten) bomen. “Het wordt een alzijdig gebouw, dat zich op natuurlijke wijze voegt op de locatie” vertelt Erik de Vries van WE Architecten. “De geknikte gevels en de organisch gevormde houten terrassen omarmen als het ware de bomen, waardoor het natuurlijke landschap zowel vanuit de woning als vanaf de buitenruimte maximaal wordt beleefd.”
Grote ecologische waarde
In het plan trekt de Rotterdamse projectontwikkelaar de groene zoom door en plant meer bomen en struiken aan. Hiermee wordt een grote ecologische waarde toegevoegd aan het groene gebied. In de uitwerking van het gebouw staat het respect voor de landschappelijke inpassing en de historie van de locatie voorop. De nest- en schuilvoorzieningen voor de vogels en vleermuizen zijn geïntegreerd in de muren achter het Braziliaanse metselwerk. Insecten krijgen ook hun eigen habitat in het plan. Door verschillende groottes en holtes af te wisselen ontstaat een grote ecologische rijkdom en wordt de biodiversiteit in het gebied vergroot. Er zijn voor vele diersoorten plekken om te schuilen, te slapen, te nestelen en zich te voeden.
Klimaatbestendig
Het ontwerp anticipeert op de veranderingen van het klimaat. Bij het ontwerp van De Juffer zijn de duurzaamheidsontwerpprincipes vanaf de start leidend geweest, wat resulteert in een energieleverend gebouw. Het ontwerp anticipeert op de oriëntatie, wordt CO2-neutraal ontworpen en gebouwd en voegt ecologische waarde toe aan het gebied. De woningen zijn niet alleen comfortabel maar bevorderen de gezondheid: naar buiten gaan, bewegen en ontspanning.
Het totale plangebied wordt rain proof ingericht, waarbij extreme toekomstige piekbuien met 90 mm water binnen het plangebied vastgehouden kunnen worden. Naast retentiecapaciteit op de daken zijn ook de terrassen ingericht om regenwater vertraagd af te voeren naar een in de parkeerkelder opgestelde regenwaterbuffer. Dit regenwater wordt bij droogte hergebruikt als irrigatievoorziening voor het groen in de buitenruimten van de woningen en als waswater voor auto’s.
Kijk hier voor meer informatie rondom de planning of aanmelding.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Reactie toevoegen