De Diamant van Sheffield
Het Diamond gebouw is ontworpen door Twelve Architects en gerealiseerd door Balfour Beatty. Het betreft een totaaloppervlak van 19.500m2 met daarin specialistische laboratoria, collegezalen, grootschalige lesruimtes, werkplaatsen, mediatheek en verscheidene omgevingen voor in totaal 5.000 studenten om te studeren. In het gebouw zijn bovendien faciliteiten beschikbaar voor andere faculteiten om cross-disciplinaire samenwerkingen te stimuleren.
Schitterende referentie
Uniek aan het gebouw is de schitterende gevel, die met recht zijn naam ontleend aan de edelsteen. De gevel is gemaakt van geanodiseerde aluminium en glas waardoor het gebouw een uniek karakter krijgt. Verscheidene details van de omliggende historische gebouwen diende als inspiratie voor de vormgeving, waaronder het stenen maaswerk dat de ramen van de nabijgelegen kerk omlijst, waardoor deze moderne uitstraling alsnog past binnen de historische omgeving.
De gevel is ook een referentie naar de cellulaire automaat, een discreet model dat onder andere beschrijft hoe de microstructuur van bijvoorbeeld staal verandert tijdens processen. Deze referentie is met name te herkennen door de verschillende groottes van de diamantvormige openingen in het maaswerk, die hier en daar veel zonlicht doorlaten.
Gedeeld atrium
Twelve Architects heeft de begane grond van het gebouw ingericht als een publieke route dat door een atrium leidt, waar men onder meer projecten kunnen presenteren. In dit op natuurlijke wijze geventileerde atrium zijn meerdere gekromde kamers gerealiseerd voor studenten om te studeren. Op de begane grond bevinden zich tevens leslokalen, kantoren en laboratoria met veel glaswerk om de transparantie van het onderwijs te maximaliseren.
Duurste schoolgebouw
Het project kostte 81 miljoen pond en is daarmee de duurste investering in het onderwijs ooit door de Universiteit van Sheffield. De school ambieert met het Diamond gebouw de leidende universiteit van het Verenigd Koninkrijk op gebied van ingenieurswetenschappen te worden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
Reactie toevoegen