Daylight Awards voor Mecanoo en Courage architecten

woensdag 23 mei 2012
timer 3 min
Courage architecten met de woning Licht Budget in Almere en Mecanoo met Kaap Skil, museum van jutters en zeelui in Oudeschild, Texel, hebben de Daylight Awards 2012 gewonnen. De uitreiking vond plaats dinsdag 22 mei in Villa Flora op de Floriade in Venlo tijdens het symposium Groen Licht over trendsettend groen- en daglichttopeassingen in de architectuur, georganiseerd door het Knooppunt Bouwen met Groen.

De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. De prijs wordt toegekend in twee categorieen: utiliteits- en woningbouw.

 

Tien nominaties

Onder leiding van juryvoorzitter Hans Ruijssenaars zijn voor de editie 2012 64 inzendingen beoordeeld. Per categorie werden vijf projecten genomineerd. In de categorie woningbouw waren dat: Watervilla Amsterdam (Framework ism Studio Prototype), Woonhuis Rieteiland (Hans van Heeswijk), Low cost housing project Fabrik Facade (cc-studio), Dutch Mountain (denieuwegeneratie) en Licht Budget (Courage architecten). In de categorie utiliteitsbouw waren genomineerd: TNT Centre (Paul de Ruiter), uitbreiding Drents Museum (Design by Erick van Egereaat), kantoor BP Raffinaarderij (GroupA), Gemeentehuis Bronkhorst (Atelier Pro) en Kaap Skil (Mecanoo).

 

Licht Budget

Ruijssenaars vertelde dat de jury enthousiast was overde kwaliteit van de projecten. Met als rode draad in de woningbouwprojecten de nauwe betrokkenheid van architect en opdrachtgever. Wie is de architect, wie is de opdrachtgever vroeg Ruijssenaars zich bij bezoek herhaaldelijk af. Bij het prijswinnend project Licht Budget was dat niet anders. Ook hier een zeer nauwe samenwerking van architect en opdrachtgever. Licht Budget is een woning zonder gevelopeningen, een black box, op een uiterst krappe kavel in Almere. Daglicht stroomt binnen tot diep in de woning door openingen aan drie kanten van het dakvlak. Bovendien is de gevel aan de straatzijde gemaakt van translucente polycarbonaat panelen, met een lichtdoorlaat van 10 procent.Een moedig ontwerp, zei Ruijssenaars.  Lars Courage wees in zijn dankwoord de inzet van wethouder Adri Duiivesteijn om in weerwil van bouwregelgeving het ontwerp goed te keuren. 

 

Kaap Skil

Het museum van jutters en zeeluit, Kapp Skil van Mecanoo overtuigde in hoge mate, aldus de jury. Het gebouw schikt zich in de omgeving door de kapconstructies van de omliggende huisjes te adapteren. Het gebouw noemde de jury 'volstrekt pretentieloos'. "Het gebouw probeert nergens iets anders te zijn dan het is: een museum van jutters en zeelui."  Van buiten oogt het museum tamelijk gesloten, maar van binnen kijk je dwars door het gebouw heen.Deze transparantie is bereikt door de ruwe lattenstructuur van de gevel. Het hout van de gevel is uiteraard juttershout. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel