Daktuinen zonder risico en met economische meerwaarde

donderdag 3 mei 2012
timer 3 min
Daktuinen zijn razend populair. Meer groen in de stad heeft voordelen - waterretentuie, indammen van effecten van  'heat islands' in binnensteden, en  thermische en akoestische isolatie. Een ander argument is de econmische meerwaarde. Steden (en gebouwen) zijn in concurrentie om huurders aan te trekken. Groen is dan een belangrijke factor die mensen over de streep trekt.

Diverse steden profileren zich nadrukkelijk met groene daken. Rotterdam bijvoorbeeld excelleert met heel veel groen in het dakenlandschap. Bijzonder is dat deze stad - vergroening wordt hier gestimuleerd van uit het Rotterdam Climate Initiative - nu ook aantakt met urban farming ofwel stadslandbouw.

 

Een mooi voorbeeld is in dit kader de dakakker op het Schieblock, hartje Rotterdam. In het kader van de Internationakle Architecturu Biennale Rotterdam is het dak van dit voormalige kantoorblok omgetoverd tot een giga-moestuin.

 

Lichtfabriek Eindhoven

Ook in andere steden is de groene golf zichtbaar. In Eindhoven is het voorplein van de voormalige Philipsfabriek die geschikt is gemaakt voor wonen en werken aangepakt. Ter afronding van de facelift van dit unieke stukje Eindhoven is aan de voorzijde de buitenomgeving geheel gerenoveerd. Buro Lubbers maakte hiervoor een ontwerp. Het grootste deel (ruim 3000 m2) van het terrein ligt op het dek van de nieuwe parkeergarage. Rondom sluit het aan op het openbare gebied en een andere, bestaande, parkeergarage. Dit park is een Green(p)roof project.

 

Zorgeloze aanpak

Opdrachtgever Stam en De Koning koos voor een zorgeloze aanpak met Green(p)roof. Green(p)roof verzorgt de naadloze dakafdichting met behulp van Novacell en maakt gebruik van de producten van ZinCo in de opbouw van de dektuin. Als Groenkeur gecertificeerd bedrijf verzorgde Du Pré groenprojecten uit Helmond de aanleg en Kimmenade Nederland de afdichting. De samenwerking binnen Green(p)roof gaat overigens verder dan alleen de realisatie. Al in het voortraject adviseren de partners binnen de samenwerking als een partij de opdrachtgever.

 

Symposium

‘De Lichttoren is een van de vele projecten van Green(p)roof. Wat is het geheim achter de succesvolle aanpak van deze ketengeintegreerde en projectoverstijgende aanpak? En hoe ontwerp je een daktuin zonder risico in de exploitatiefase en hoe optimaliseer je de economische meerwaarde? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens een symposium aanstaande 13 juni. Op die dag -  vijf jaar na de introductie van Green(p)roof -  organiseert Green(p)roof het symposium:

 

“DAKTUINEN ZONDER RISICO EN MET ECONOMISCHE MEERWAARDE”

 

Fred Tonneijk van Triple E spreekt over de economische meerwaarde van daktuinen. Triple E is het kenniscentrum voor Economie, Ecologie en Experience.

 

Nico Hendriks van BDA groep zal u meenemen in de oplossingen die daktuinen kunnen bieden bij alledaagse problemen. De BDA groep is hét onafhankelijke adviesbureau voor gevels en daken.

 

Anne-Marie van der Weide van Mecanoo gaat in op de toepassing van daktuinen als onderdeel van architectuur. Mecanoo is een laboratorium van nieuwe ideeën over architectuur met een voorkeur voor groene daken, zoals het beroemde oplopende groendak van de biblliotheek van de TU Delft.

 

Het symposium vindt plaats op 13 juni 2012 van 9.30 uur tot 13.30 uur op buitenplaats Amerongen. Deelname, inclusief lunch, is kostenloos. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via http://www.greenproof.nl/contact/

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel