Daken op zonnestroom

dinsdag 15 juni 2010
timer 2 min
Terwijl de groei van zonnestroom in Nederland in de gebouwde omgeving vrijwel stilstaat, valt er in de rest van Europa een aantal architectonische hoogstandjes te zien waarin PV- systemen in daken zijn verwerkt.  

Na tien jaar waren in 2005 de hoogtijdagen van PV-toepassingen in de gebouwde omgeving over. Van de een op de andere dag schafte de regering de MEP subsidieregeling voor zonnepanelen af en stortte de PV-markt in Nederland in. Tussen 2003 en 2005 verdwenen meer dan tweeduizend banen, een klap waarvan de sector zich nauwelijks heeft hersteld en vele bedrijven naar onze zuider- of oosterburen uitweken. Tijdens de hoogtijdagen is, ook architectonisch, veel moois gerealiseerd, uiteenlopend van een brandweerkazerne met PV-overkapping in Houten en renovatie van het Donger gemeentehuis tot Nieuw Sloten in Amsterdam, Nieuwland in Amersfoort en 3 MW PV op de HAL locatie (Heerhugowaard-Alkmaar-Langendijk).

 

Snelle groei wereldmarkt

Met het ontbreken van helder beleid en voortdurende veranderingen in het subsidiesysteem begint Nederland de slag om PV-vermogen in internationaal opzicht te missen. Terwijl in ons land in 2009 minder dan 6 Megawatt aan vermogen werd bijgeplaatst, laten landen als Duitsland, Italië en België sinds 2005 jaarlijkse groeicijfers van 35 procent of meer zien. In mondiaal opzicht groeit de sector zelfs zó snel dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) haar laatste prognoses sterk naar boven heeft bijgesteld. Ook de tekorten aan silicium, de belangrijkste grondstof voor meer dan 80 procent van alle zonnecellen, liggen alweer achter de rug. Volgens Wim Sinke, die zich sinds jaar en dag bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten inzet voor zonne-energie – hij wordt de PV- professor van Nederland genoemd – komen de opwekkosten van zonnestroom voor 2020 onder die van grijze stroom te liggen. “De prijzen voor turnkey-installaties dalen pijlsnel. Lagen die drie jaar geleden nog op vijf euro per Watt, nu is dat al minder dan de helft”, aldus Sinke.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel