Daas Baksteen levert ClickBrick stenen C2C woning

woensdag 23 november 2011
timer 3 min
In 2006 introduceerde Daas Baksteen het Droogstapelsysteem ClickBrick, het antwoord op de vraag naar een volledig C2C gevel. Aansluitend is in de gehele organisatie duurzaamheid doorgevoerd. “We zijn een duurzame onderneming,” aldus Arie van Zadelhoff van Daas Baksteen. Daas Baksteen werkt mee aan de totstandkoming van de C2C woning van Jouke Post.

Op de vraag of er vanuit de markt een vraag is naar C2C gecertificeerde producten, zegt Arie van Zadelhoff: “Onze filosofie is dat reageren op een vraag nooit werkt. Om onderscheidend te zijn moet je innoveren en vraag creëren. De vraag naar duurzame materialen bereikt ons nu steeds vaker omdat wij ze kunnen aanbieden, en ons bedrijf er klaar voor is. Wij zijn – zoals gezegd - in 2006 gaan kantelen naar een duurzame organisatie, en in onze beleving is dit nog net op tijd, en zeker niet te vroeg. De markt begint op dit moment pas te bewegen naar een duurzame vraag, maar indien je nu nog moet beginnen, loop je fors achter.”

Is C2C alleen een extra label of ook geïmplementeerd in de bedrijfsstrategie?

Arie van Zadelhoff: “Daas Baksteen gaat er prat op dat het duurzame bedrijfsvoering hoog in het vaandel draagt. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, groene innovatietechnieken. Daas heeft intussen alweer een nieuw steentype ontwikkeld: de DuecoBrick. Voor de productie van deze steen hebben we ten opzichte van traditioneel metselwerk een besparing van circa 60% weten te bereiken op materialen, energie en ook op transportkosten. Ook realiseren we achter de steenfabriek, op een voormalige vuilstort, een groot solarpark. Een deel van de zonne-energie wordt aan het energienet geleverd, een ander deel gaat naar de steenfabriek van Daas.”

Op welk niveau wordt er nagedacht over grondstofgebruik: recycling tijdens productieproces, recycling einde levensduur product, upcycling, gebruik van uitsluitend hernieuwbare grondstoffen binnen een termijn van hoeveel jaar?

Arie van Zadelhoff: “De ClickBrick steen wordt gemaakt van lokale kleisoorten. Het drogen en voorverwarmen van de bakstenen gebeurt zoveel mogelijk met de koelwarmte van de ovens.

De steen is volledig te up-cyclen, biologisch afbreekbaar, vrij van schadelijke stoffen en bovendien geeft Daas Baksteen een volledige retourgarantie op de stenen, clips en ankers. Wanneer de levensduur van een gebouw verstreken is, kan de ClickBrick steen probleemloos worden hergebruikt voor een ander pand. Het hoeft niet eerst vermalen of ver-shredderd te worden. Het ClickBrick droogstapelsysteem laat zich onder alle omstandigheden verwerken. Als het vriest, kan met ClickBrick gewoon worden doorgewerkt. In onze productiebedrijven is de grondstofketen vrijwel volledig gesloten. Van waterhuishouding, vormzand, bak- en droogbreuk, zelfs slijpstof van de ClickBirck afdeling komt direct terug in het proces.”

Hoe lang heeft het certificeringsbeleid geduurd? Was uw product zonder aanpassingen ook te certificeren? Of heeft u het product door moeten ontwikkelen voor certificering?

Arie van Zadelhoff: “Het certificeringstraject heeft enkele jaren geduurd. De criteria zijn superstreng. Daas Baksteen is op allerlei aspecten gecontroleerd: arbeidsomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook toxiciteit van grond- en hulpstoffen.

Aan de ontwikkeling van het ClickBrick systeem is jarenlang gewerkt. We hebben er wereldwijd patent op. In 2006 hebben we er een innovatieprijs mee gewonnen en nu dus het C2C certificaat Silver. Het ClickBrick systeem is zo uitgekiend dat er geen aanpassingen gedaan hoefden te worden om gecertificeerd te worden door EPEA.

Certificeren betekent ook keuzes maken, afscheid nemen van producten, grondstoffen, productiemethodieken maar ook van leveranciers indien men niet aan de gestelde eisen kan voldoen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel