DAAD Architecten levert 14 zorgwoningen op in Sappemeer

donderdag 15 november 2012
timer 2 min
DAAD Architecten heeft 14 zorgwoningen opgeleverd in Nieuw Woelwijck, een dorpsgemeenschap in Sappemeer van bewoners met een verstandelijke beperking. De nieuwe woningen liggen in vier clusters rondom het voorzieningenhart van Nieuw Woelwijck en zijn elk op een specifieke manier ingebed in hun eigen landschap.
De zorgvuldige samenhang tussen architectuur en landschap in het oorspronkelijke ontwerp van architect Leo de Jonge en landschapsarchitect Henk Vroome uit de jaren ’70 bleef uitgangspunt. Net als de aandacht voor de gebruiker. Zo neemt het badritueel een centrale plek in in het dagelijkse leefritme van de bewoners.
 
Transformatieplan voor Nieuw Woelwijck
DAAD ontwierp de woonhuizen rondom een royale sanitaire ruimte met veel daglicht. Tijdens het ontwerpproces konden gebruikers de badkamer testen in een maquette op ware grootte.
De nieuwbouw maakt deel uit van het transformatieplan voor Nieuw Woelwijck, dat stapsgewijs door DAAD (in samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers) wordt begeleid. In een volgende fase worden de bestaande gebouwen in het centrum gerenoveerd.
 
 
Contractvormen
In tegenstelling tot steeds meer omvattende contractvormen kiest opdrachtgever Dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck ervoor zelf als regisseur aan tafel te schuiven. Deze een-op-een-relatie oogt traditioneel, maar is van meerwaarde om ervoor te zorgen dat het resultaat optimaal aansluit bij haar visie op zorg. Door intensieve samenwerking en ‘learning by doing’ kan tijdens het gehele proces worden bijgestuurd, zodat met nieuwe inzichten op de actuele situatie kan worden ingespeeld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel