Crisis bereikt nu ook woningcorporaties

donderdag 9 februari 2012
timer 2 min
Woningcorporaties beginnen de crisis nu ook aan den lijve te ondervinden. Liefst 30% verwacht dat hun financiële resultaten de komende twaalf maanden zullen dalen. De vertrouwensindex is voor het tweede kwartaal op rij gedaald. De helft van de corporaties gaat er wel van uit dat de huren sneller stijgen dan de inflatie en 81% rekent erop dat de operationele lasten niet tot nauwelijks zullen toenemen.

De negatieve tendens blijkt uit het jongste kwartaalonderzoek van Finance Ideas, financieel adviesbureau voor de zorg- en corporatiesector, waaraan afgelopen maand de financieel directeuren van 188 woningcorporaties meededen.

 

Belangrijkste thema’s

De belangrijkste thema’s voor deze functionarissen zijn de verplichte veranderingen in de jaarverslaglegging, kostenherziening en de herziening van de Woningwet. Ze onderschrijven dan ook allemaal de stelling dat het belang van financiën toeneemt. Risicomanagement, dat in het tweede en derde kwartaal van 2011 nog op de derde plaats van hun prioriteitenlijst stond, was vorige maand gezakt naar een vijfde plaats. Klantgerichtheid blijkt in deze moeilijke tijden bijzonder laag te scoren.

 

Somber gestemd

De corporaties, die medio vorig jaar nog redelijk optimistisch waren, zijn nu somber gestemd over de investeringen en de verwachte verkoop van wooneenheden. 43% van hen gaat er ook van uit dat het de komende tijd moeilijker wordt om financiering te krijgen.

 

Kwartaalonderzoek

De Corporatie Survey is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd onder zeshonderd financiële corporatiebestuurders en –managers. Elke keer wordt een vaste set van vragen aan hen voorgelegd, plus enkele vragen over actuele thema’s. Aan het jongste onderzoek, dat plaats vond in januari, hebben 188 bestuurders en managers van verschillende corporaties deelgenomen. Het is de negende keer dat het onderzoek is uitgevoerd.

 

http://www.finance-ideas.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel