Cradle to Cradle in C/PO geen eenvoudige opgave

donderdag 6 december 2012
timer 2 min
Volgens Marcel Kastein, de regie, zijn besparingen die je kunt realiseren in C/PO-projecten uitstekend te benutten om te investeren in Cradle to Cradle. “Een eenvoudige opgave is dat zeker niet! Om dergelijke projecten in de huidige tijd tot een goed einde te brengen, moet je vooraf zeker weten dat de stichtingskosten van de woningen plus  de extra investeringen in Cradle to Cradle niet boven de marktwaarde van de woningen uitkomt.”

“De AFM ziet er tegenwoordig streng op toe dat banken zich bij het verstrekken van hypotheken baseren op de marktwaarde van de woningen. Houd er dus rekening mee dat extra investeringen in Cradle to Cradle door ‘de markt’ voor een groot deel als onrendabel worden beschouwd.”  

 

Volgens Kastein, in het expertpanel over C/PO en Cradle to Cradle, georganiseerd door Stedebouw & Architectuur, bestaat bij gemeenten en bouwers de laatste tijd een sterk toenemende interesse voor C/PO. “Nu opdrachten van reguliere partijen uitblijven, richten bouwers richten zich ook steeds vaker tot C/PO. De belangstelling voor C/PO onder particulieren zelf is volgens mij redelijk constant.”

 

Kastein is ervan overtuigd dat C/PO niet verdwijnt als de crisis over is. “Ook in betere tijden zullen er veel mensen zijn die het liefst op hun eigen kracht vertrouwen en zelf hun woning of project willen realiseren.”

 

Op de vraag of Cradle to Cradle interessant is voor C/PO en wat je moet doe nom C2C in een zelfbouwproject tot een success te maken, zegt Kastein: “In projecten is het op dit moment essentieel om vooraf een goede kosten/baten analyse uit te voeren. Daarbij moet ook betrokken worden wat andere partijen, zoals gemeenten, concreet te bieden hebben om een C2C-project haalbaar te maken. Op macroniveau zouden de normen voor de financiering van C2C-woningen wat verruimd moeten worden. Een bewoner van een C2C-woning bespaart tenslotte flink op zijn maandelijkse energielasten.”

 

Lees hier het volledige verslag van het expertpanel over C/PO en Cradle to Cradle.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel