Corporaties geen geld om woningvoorraad te renoveren
De huurder staat in de kou, omdat hij noodgedwongen in een slecht geïsoleerde woning woont.Dit stelt Jeroen van der Kemp, divisiedirecteur Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer. “Het idee dat woningcorporaties schatrijk zijn, strookt niet met de werkelijkheid. Het vermogen dat zij hebben, zit voornamelijk in bakstenen. Grootschalige renovatietrajecten in de sociale sector, die voldoen aan de duurzaamheideisen, betekenen een desinvestering”, aldus Van der Kemp.
Investering niet doorberekenen
Aangezien de huurprijs per woning niet boven de € 648,- mag uitkomen, kan de corporatie een deel van de investering niet doorberekenen aan de huurder. De corporatie moet de investering uit eigen (lege) zak betalen en heeft niet de mogelijkheid om mee te profiteren van de besparing op de energienota. De corporatie is hoe dan ook genoodzaakt om inkomsten te genereren om de woningvoorraad te renoveren. Tot die tijd zit de huurder vaak met enkel glas en slecht geïsoleerde kozijnen, vloeren en daken.
Gezamenlijk de kostprijs verlagen
Volgens Van der Kemp moeten woningcorporaties en bouwbedrijven de handen ineen slaan en gezamenlijk de kostprijs verlagen. Door gezamenlijk een doel na te streven en afspraken te maken met de hele keten, kunnen woningen in de sociale sector worden gerenoveerd en gebouwd die voldoen aan de eisen van deze tijd. Voorwaarde is wel dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om de woningvoorraad te verduurzamen. Van der Kemp stelt voor dat de helft van de energiebesparing per woning voor de huurder is en de andere helft naar de corporatie terugvloeit. Dit geld kan de corporatie gebruiken om de gedane investering te financieren. Op deze manier zit de huurder in een beter geïsoleerd huis tegen lagere woonlasten en maakt de corporatie de exploitatie van huurwoningen rendabel. De overheid en bouwbedrijven dragen zo hun steentje bij aan de verduurzaming van huurwoningen. Jeroen van der Kemp is graag bereid om zijn visie toe te lichten en om nader in te gaan op de voorwaarden voor een gezonde huurdersmarkt in de sociale sector.
Reactie toevoegen