Corporatie Stadlander zoekt gamechangers voor energieambitieuze woningrenovatie

maandag 27 augustus 2012
timer 2 min
Corporatie Stadlander uit Bergen op Zoom is vanaf deze week op zoek naar gamechangers: coalities van bouwpartijen die voor 600 woningen: huurwoningen én omliggende particuliere woningen, in een gebied waar krimp en vergrijzing spelen, een renovatieconcept met hoge energieambities en lange levensduur kunnen ontwikkelen en aanbieden.

?Stadlander is één van de corporaties in Nederland die een hoogwaardige, conceptuele aanpak zoekt voor woningen uit de periode 1960-1970. In deze periode is een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad seriematig gebouwd. Veel van deze woningen zijn toe aan renovatie. Binnen het deelinitiatief Slim&Snel van innovatieprogramma Energiesprong heeft een viertal corporaties zich verenigd om 2.000 woningen seriematig, energieambitieus te laten renoveren.
 
Geen aanbesteding?
Corporatie Stadlander volgt, net als de andere corporaties van Slim&Snel, geen traditioneel aanbestedingsproces. Er wordt geëxperimenteerd met processen die optimale condities scheppen voor werkelijk innovatieve oplossingen die hoge kwaliteit leveren tegen betaalbare prijzen. Zo spelen onder andere softe criteria een rol in de selectie van coalities. Verder is kennisdeling onder de aanbiedende partijen essentieel om te komen tot de beste renovatieconcepten. En, de corporaties dagen de bouwpartijen uit met hoge kwaliteitseisen en laten het ontwikkelen van innovatieve oplossingen over aan de bouwpartijen.
 
Stadlander’s 600 woningen?
Stadlander heeft zogeheten gespikkeld bezit in een regio waar sprake is van vergrijzing en krimp; de ambitie is om 300 huurwoningen én 300 omliggende particuliere woningen een renovatie-aanbod te doen. De woningen voldoen qua plattegrond en energetische kenmerken niet aan de eisen en wensen van deze tijd. De opgave is dus complexer dan de woningen alleen. Juist daarom wordt gezocht naar coalities die werkelijk buiten gebruikelijke kaders kunnen denken en in deze opgave hun waarde kunnen toevoegen.?

Energiesprong in opdracht van ministerie van BZK?
Energiesprong is een innovatieprogramma dat Platform31, fusieorganisatie tussen KEI, Nicis, Nirov en SEV, uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doel is om de markt voor energieambitieus bouwen tot ontwikkeling te laten komen door aanjagen van vraag en aanbod. Energiesprong ontplooit diverse initiatieven, waarbij het creëren van de marktcondities waarmee grote stappen in energiekwaliteit kunnen worden gezet het belangrijkste doel is.

 


Coalities kunnen zich (alleen!) aanmelden via inschrijvenprojecten@stadlander.nl Meer informatie is verkrijgbaar op: stadlander.wordpress.com

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel