Corporatie QuaWonen kiest drie consortia voor Slim&Snel renovatieconcept

vrijdag 22 juni 2012
timer 2 min
Tijdens een openbare ´speeddate-dag´heeft woningcorporatie QuaWonen uit Krimpen aan den IJssel uit 10 consortia een drietal samenwerkingspartners gekozen om een duurzame renovatieoplossing te ontwikkelen voor 240 woningen. Het gaat om:  Dura Vermeer Bouw Rotterdam / Dura Vermeer Bouw Heyma / Het Facilitair Bureau / Eneco, Ecofys / A3 Architecten en Kokon;  ERA Contour B.V. / Fakton / DWA installatie- en energieadvies / INBO; en HEMUBO, Rudy Uytenhaak architecten, KCP, Caubergh-Huygen.

QuaWonen koos niet voor de traditionele aanbesteding. Er bestond namelijk behoefte aan een samenwerkingspartner die mee kon denken over een innovatieve, duurzame totaaloplossing. De corporatie bereidde zich in de afgelopen maanden voor op een radicaal ander selectieproces. In mei plaatste QuaWonen een ´contactadvertentie´in Cobouw waar ruim 50 reacties op binnenkwamen.

 

Na 10 pitches een openbare jurering
De 10 coalities die na een preselectie overbleven, committeerden zich aan een vernieuwend proces dat op 20 juni bestond uit een 10-tal pitches van 7 minuten, gevolgd door juryvragen en eindigend met een openbaar jurydebat dat ter plekke resulteerde in de keuze. De keuze was grotendeels gebaseerd op zachte criteria zoals het goede gevoel & de juiste energie, eerlijkheid, de bewoners 100% betrokken krijgen en het denken vanuit een gezamenlijk belang voor de toekomst.Dedrie geselecteerden werken tot begin oktober een concept uit, waarna de uitvoeringspartner wordt bepaald.

Slim&Snel, initiatief van Energiesprong | SEV
Het proces tussen QuaWonen en de aanbieders wordt ondersteund door het programma Energiesprong van SEV onder de naam ´Slim&Snel´. Binnen het initiatief Slim&Snel zal in de loop van dit jaar nog een drietal corporaties innovatief zoeken naar samenwerkingspartners om zo uiteindelijk een energieambitieuze renovatie van 2.000 woningen uit de ´60-´70-er jaren te realiseren. In het selectieproces spelen zaken als transparantie en ´een klik´in de samenwerking een cruciale rol. De bouwpartijen worden uitgedaagd om de opgave als systeem en niet als gestapelde bouwproducten te benaderen. Zo moeten voor bewoners betaalbare, energieambitieuze woningen ontstaan en kan de ervaring uit dit project concepten opleveren die gebruikt kunnen worden in de vele vergelijkbare woningen in Nederland.
Energiesprong wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
www.energiesprong.nl/slim-snel
www.slimensnelkrimpen.nl

Meer weten over bouwinnovaties? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur, met onder meer een expertpanekl over ketenintegratie, KOKON en Dura Vermeer nemen deel aan dit panel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel