Complex theatergebouw als steen in het landschap
Het gebouw is gelegen aan de rand van de stad, gelegen naast een maanvormig park dat uitzicht biedt op het Auditorium. Het gebouw zelf is zo laag mogelijk gehouden zodat het op natuurlijk wijze past in de omgeving, zoals een steen in een groen landschap.
Rode draad
De schil is gemaakt van beton, waarin openingen zijn gecreëerd die een glimp van een rood textuur blootgeven. Dit is een moderne re-interpretatie van de traditionele baksteen die in de meeste gevels van de stad terug is te vinden.
Copyright: Jakub Certowicz
In het interieur voert deze roodkleurige steen de boventoon, als een rode draad in een haast vloeibaar ontwerp. De ruimtes in het Auditorium zijn flexibel geconstrueerd, met wanden en plafonds die de natuurlijke vormen van een steen volgen, waardoor de concerthal ook voor andersoortige evenementen kan worden gebruiken.
Aanpasbare akoestiek
Deze multifunctionaliteit wordt bijgestaan door een mobiel plafond. Door dit plafond aan te passen ontstaat telkens een andere akoestiek, de ene keer voor bijvoorbeeld klassieke muziek, en de andere keer voor opera of film.
Copyright: Iwan Baan
Ook de wanden zijn aan te passen zodat een grotere ruimte ontstaat, of juist om aparte zalen te creëren. Bovendien kan de concerthal naar buiten opengeklapt worden zodat het podium verbonden wordt met het park. Ideaal voor bijvoorbeeld rockshows.
Innovatieve techniek: picado
De Spaanse architect Fernando Menis gebruikte in dit project een innovatieve techniek, ontwikkeld door Menis, genaamd picado. Hiermee wordt beton gemixt met een ander materiaal, in dit geval rode baksteen, en vervolgens gebroken. Dit levert een ruig uiterlijk op, zoals te zien is op onderstaande foto, maar creëert ook een goede akoestiek.
Copyright: Jakub Certowicz
World Architecture Festival
Het ontwerp won in 2010 de eerste plek in de Future Culture Projects van het World Architecture Festival. In december 2015 werd het Auditorium opgeleverd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen