Collectief zonnepark op dak Caballero Fabriek Den Haag

dinsdag 2 oktober 2012
timer 2 min
Op het dak van de Haagse Caballero Fabriek worden in november door Solar Green Point 1.040 zonnepanelen geplaatst, die door huishoudens en bedrijven kunnen worden aangekocht. De deelnemers zijn samen eigenaar van het zonnepark en Solar Green Point zorgt voor de installatie en het onderhoud. Op deze manier is schone energie en een lagere energierekening bereikbaar voor iedereen.

In de Caballero Fabriek in Den Haag, eigendom van de gemeente Den Haag, is een hotspot voor innovatieve bedrijven. ‘Wat past hier beter dan een nieuwe manier om gezamenlijk duurzame energie te produceren? Zo ontstond het idee van een zonnepark op het dak van dit gebouw’, zegt Stan Verheijen, mede-initiatiefnemer van Solar Green Point. In november wordt gestart met de installatie van de 1.040 panelen. Uiterlijk op 1 januari 2013 zal Zonnepark CabFab de eerste zonnestroom produceren.

Samen zonne-energie opwekken

Solar Green Point staat voor samen zonne-energie opwekken in een coöperatief zonnepark zonder winstoogmerk. Dit werkt als volgt. Eerst wordt een geschikte locatie gezocht. Als deze is gevonden, kunnen geïnteresseerden zich aanmelden en bij voldoende animo wordt het zonnepark gebouwd. Iedere deelnemer schaft een of meerdere zonnepanelen aan en gezamenlijk vormen de deelnemers een coöperatie die volledig eigenaar is van het zonnepark. De opgewekte energie wordt door de energieleverancier in mindering gebracht op het eigen verbruik, met een lagere energienota tot gevolg.

Coöperatief zonnepark

Naar installatie, onderhoud en beheer hebben de deelnemers geen omkijken: dit wordt allemaal door Solar Green Point geregeld. Daarnaast heeft een coöperatief zonnepark nog andere voordelen. ‘Wij kunnen door de schaalgrootte ongeveer 30 procent goedkoper werken dan een individueel gezin dat zelf panelen op het dak plaatst,’ legt Verheijen uit. ‘Bovendien is er bij ons altijd sprake van een ideale plaatsing van de panelen, waardoor het rendement hoger ligt.’

Zonnepark Terbregge

Naast Zonnepark CabFab wordt gewerkt aan de voorbereidingen van Zonnepark Terbregge, op het talud langs de A20 vlakbij de Rotterdam. De komende vijf jaar hoopt Solar Green Point 50 coöperatieve zonneparken te openen verspreid door heel Nederland. Interesse? Aanmelden is mogelijk via www.solargreenpoint.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel