Cofely realiseert duurzame warmtelevering

maandag 16 april 2012
timer 3 min
Cofely heeft voor Twence, producent van grondstoffen en energie, de warmtelevering gerealiseerd tussen Twence Hengelo en Essent Enschede. Cofely heeft  dit project in nauwe samenwerking met haar zusterbedrijf Fabricom (België)  uitgevoerd.Daarnaast was Cofely ook verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van een duurzame voorziening die ervoor zorgt dat Twence niet alleen (rest)warmte levert aan Essent, maar ook industriële stoom aan het nabijgelegen AkzoNobel.

Dankzij deze voorziening realiseert AkzoNobel een jaarlijkse besparing op het aardgasverbruik van ruim 40 miljoen m³ en een CO2-reductie van 72.000 ton per jaar.

 

Uitstoot CO2 reductie

Twence bespaart met zijn gehele duurzame afvalverwerking, terugwinning van grondstoffen en opwekking van energie jaarlijks 130 miljoen kubieke meter aardgas en vermijdt de uitstoot van 270 duizend ton CO2. De warmtelevering van Twence naar de warmtekrachtcentrale van Essent in Enschede is al sinds 1 januari 2011 in bedrijf en verloopt zeer voorspoedig. Ruim 7.000 woningen en 200 bedrijven en instellingen worden dagelijks van warmte voorzien. De overeenkomst tussen Twence en Cofely vertegenwoordigde een waarde van 12 miljoen euro.

 

Afvalenergiecentrale

Twence sorteert, hergebruikt,  verwerkt en composteert afval. In de state of the art afvalenergiecentrale wordt het restafval omgezet in secundaire grondstoffen, duurzame elektriciteit en thermische energie. De restwarmte wordt hergebruikt voor onder andere de stadsverwarming Enschede. Twence gaf Cofely in 2009 de opdracht de infrastructuur voor de warmtevoorziening te realiseren. Dit resulteerde in een warmteleiding van de vestiging van Twence aan de Bolderhoekseweg in Hengelo naar de energiecentrale van Essent in Enschede en een hogedruk stoomleiding naar de vestiging van AkzoNobel. Cofely tekende voor de realisatie van alle werktuigbouwkundige, elektrotechnische en gebouwgebonden installaties.

 

EPC-contract

Cofely heeft het project uitgevoerd in de vorm van een EPC-contract. Dat betekent dat het hele project - van Engineering en Procurement tot en met Construction - in handen was van Cofely.

Cofely was verantwoordelijk voor de levering van de volledige warmteleveringsinstallatie, waar onder  de plaatsing van warmtewisselaars en distributiepompen. Verder bouwde en installeerde Cofely de technische installaties en was zij verantwoordelijk voor inkoop, bouw en inbedrijfstelling en voor de procesautomatisering. De warmteleiding naar Essent heeft een capaciteit van maximaal 80 megawatt thermal.

 

Energie-efficiënt project

Directeur Jan Rooijakkers van Twence Hengelo omschrijft de warmtelevering tussen Twence Hengelo en Essent Enschede als een uiterst ‘energie efficiënt project’. “Het verbranden van afval en het opwekken van stroom en warm water dat we aan Essent leveren, betekent dat het voor het energiebedrijf niet langer nodig is warmte voor de stadsverwarming op te wekken met de warmtekrachtcentrale. Dit biedt haar een grotere flexibiliteit en resulteert in een lager gasverbruik om in de energiebehoefte te voorzien”, legt hij uit. “We hebben voor Cofely als partner gekozen, omdat zij een betrouwbare partner is die in staat is de regie te voeren over het volledige project. Bovendien heeft zij vanaf het begin meegedacht over innovatieve en energie-efficiënte oplossingen.”

 

“De oplevering van de duurzame warmtelevering tussen Twence Hengelo en Essent Enschede is een belangrijke mijlpaal. Met de realisatie van duurzame warmtelevering levert Cofely niet alleen een  belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van Enschede. Tegelijkertijd stelt de succesvolle voltooiing van deze opdracht ons in staat onze leidende positie op het gebied van duurzame technologie verder te versterken”, aldus Hans van Happen, Chief Operations Officer van Cofely en verantwoordelijk voor energy efficiency.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel