China wil ‘rare architectuur’ halt toeroepen
Wat is raar?
Dat meldt de New York Times. In de plaats van de excentrieke gebouwen die her en der verrijzen in de snel groeiende Chinese steden zouden ‘oogstrelende’ gebouwen moeten komen die op ‘passende, economische en groene’ wijze ontworpen zijn. De richtlijn komt overeen met de kritiek die de Chinese president Xi Jinping in 2014 uitte over de ‘rare architectuur’ van China.
Het is moeilijk, al dan niet onmogelijk, om te specificeren wat er met raar bedoeld wordt, maar niemand kan de overdaad aan uitbundige architectuur in China ontkennen. In Hangzhou staat een replica van de Eiffeltoren, de World Financial Center in Shanghai wordt ook wel ’s werelds grootste flessenopener genoemd en de CCTV-toren in Peking, ontworpen door Rem Koolhaas en Ole Scheeren, is alles wat we niet verwachten van een wolkenkrabber.
De World Financial Center (links) wordt ook wel 's werelds grootste flessenopener.
Functionaliteit als prioriteit
Op zichzelf zouden deze gebouwen niet als ‘raar’ bestempeld worden – we kunnen het ontwerp van de CCTV ook als een ‘strijd tegen de geïsoleerde wolkenkrabber’ zien – maar bij elkaar lijkt het alsof er alleen maar gebouwd wordt om op te vallen. “We moeten niet te ver gaan in onze drang naar vertoningen,” aldus Wang Kai, vicepresident van de China Academy of Urban Planning. Hij voegt toe dat functionaliteit altijd prioriteit moet hebben bij publieke gebouwen.
Het wordt verwacht dat de nieuwe richtlijn vooral resulteert in striktere ontwerpstandaarden voor publieke gebouwen. “Voor particuliere woningen en commerciële projecten zal nog steeds ruimte zijn voor innovatie,” vermoed Wang.
Het excentrieke Harbin Opera House in Harbin. Foto door Adam Mørk.
Einde aan gated communities
Het Chinese kabinet roept met deze richtlijn ook op een eind te maken aan de gated community (hekwerkwijk), een geliefd concept in China. Het kabinet geeft aan tot dit besluit te zijn gekomen door de razendsnelle urbanisatie van het land: vandaag de dag woont 56 procent van de Chinese bevolking (1,3 miljard mensen) in steden. In 1978 was dat nog maar 18 procent. Door deze overbevolking zou een gated community te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

De CCTV-toren in Peking, door Rem Koolhaas en Ole Scheeren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen