Cauberg-Huygen onderzoekt mogelijkheid voorschriften CO2-concentraties in scholen

woensdag 30 mei 2012
timer 3 min
In opdracht van het ministerie van BZK onderzoekt Cauberg-Huygen raadgevende ingenieurs de mogelijkheid om bouwtechnische eisen en bepalingsmethoden op te stellen voor CO2-concentraties in scholen.
Het adviesbureau kreeg deze opdracht na het winnen van een aanbesteding. Het ministerie geeft met deze opdracht invulling aan een motie die de Tweede Kamer in november 2011 aannam. Uiteindelijk moet de inventarisatie duidelijk maken of kwaliteitsborging van de binnenlucht mogelijk is op basis van CO2-gehalte in plaats van aantal liters per seconde per vierkante meter.

Ventilatie in schoollokalen is al geruime tijd een belangrijk aandachtspunt. Het staat vast dat voldoende ventilatie bijdraagt aan betere leerprestaties van leerlingen. Op dit moment bevat de bouwregelgeving voor scholen een capaciteits-eis voor luchtverversing in liters per seconde per persoon. Deze eis is gebaseerd op een gemiddeld acceptabel CO2-concentratieniveau van 1200 ppm, wat overeenkomt met het advies van de Gezondheidsraad. In de praktijk blijkt die waarde niet altijd te worden gerealiseerd, door onvolkomenheden aan de ventilatievoorzieningen, door het gebruik en het onderhoud. De Tweede Kamer nam daarom in november 2011 een motie aan waarin zij de minister van BZK vraagt om onderzoek te doen of voorschriften aan een maximum CO2-concentratieniveau mogelijk zijn. Ook vraagt de Kamer haar om, als het mogelijk blijkt te zijn, een voorstel tot wijziging van het Bouwbesluit op dit onderdeel op te stellen.

De Kamerleden willen feitelijk dat er een prestatie-eis wordt gesteld aan een maximale CO2-concentratie in de binnenlucht. Na de aanbesteding werd in april dit jaar de onderzoeksopdracht aan Cauberg-Huygen gegund, een bureau dat een zeer brede ervaring heeft op het gebied van ventilatie in scholen. Daarnaast beschikt Cauberg-Huygen over diverse specialisten die zich al vaker met nieuwe regelgeving voor het Bouwbesluit hebben beziggehouden. Direct na de gunning is Arie Kalkman, adviseur bij Cauberg-Huygen, aan het onderzoek begonnen.

„Onderdeel van het totale onderzoek is het inventariseren van wetgeving voor maximale CO2-concentraties in scholen in andere landen binnen de Europese Unie en het bijbehorende literatuuronderzoek", vertelt Kalkman. „Met behulp van alle data hopen we in staat te zijn om vast te stellen of in andere landen dergelijke voorschriften bestaan en hoe de handhaving dan plaatsvindt. Aan de hand daarvan is het vervolgens mogelijk om prestatie-eisen zoals een bepalingsmethode en eventuele grenswaarden op te stellen. Aansluitend kunnen we ook voorschriften opstellen om de prestatie in de praktijk te kunnen beoordelen en te borgen." Volgens Kalkman is het essentieel dat eventuele nieuwe regelgeving op basis van een CO2-concentratie handhaafbaar is. „Een terugkoppeling naar de praktijk via het Platform Binnenmilieu Scholen zien wij eveneens als een essentieel onderdeel van deze opdracht. Het doel is om eind 2012 de eerste resultaten van deze opdracht bij het ministerie van BZK te kunnen presenteren."


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel