Catalogus met actuele levensduur voor 500 bouwproducten

woensdag 16 mei 2012
timer 2 min
De nieuwe editie van de catalogus Levensduur van bouwproducten is verschenen. Deze SBR-publicatie geeft op basis van praktijkwaarden voor 500 bouwproducten de meest actuele levensduur. Naast de inzet van een expertpanel is de levensduur verrijkt met ervaringen van het NVTB (Nederlands Verbond Toelevering Bouw) en is de data gesynchroniseerd met de Nationale Milieudatabase van SBK.

De eerste editie van de catalogus stamde uit 1998. “Nieuw in deze uitgave is dat de catalogus nu een methode bevat die inzicht verschaft in de levensduur van bouwmaterialen voor jouw specifieke, projectgebonden situatie”, legt SBR-projectmanager Cindy Vissering uit. Deze methodiek is gebaseerd op de ISO norm 15686.

Bij het opstellen van de publicatie bleek dat er meer speelde dan het vernieuwen van de levensduurdata en het kunnen afstemmen van generieke gegevens op een specifiek project. “De vraag was ook wat de bandbreedte kan zijn in de levensduur van een bouwproduct. Als je dit weet, dan kun je namelijk schatten hoeveel korter of langer je van het bouwproduct gebruik zou kunnen maken.”

Levensduur belangrijk voor milieubelasting
Een uniforme catalogus met betrouwbare referentielevensduren van bouwproducten is volgens Vissering vandaag de dag onmisbaar: “De levensduur van bouwproducten speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de milieubelasting van producten, en uiteindelijk een gebouw. Daarnaast vormt de levensduur van bouwmaterialen een uitgangspunt bij het berekenen van de levensduurkosten van een gebouw en het bepalen van de onderhoudscycli van bouwdelen. Stuk voor stuk belangrijke besluitvormingsprocessen in de bouw.”

 

Gegevens publicatie
Artikelnummer 624.11
ISBN 978-90-5367-538-0
Gedrukte versie € 65,00 (excl. 6% BTW)
Bestellen kan online, via www.sbr.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel