Caroline Bos ontvangt ereprofessoraat Universiteit Melbourne

dinsdag 7 augustus 2012
timer 3 min
Ben van Berkel's Kenzo Tange leerstoel aan de Harvard University Graduate School of Design verlengd met drie jaar.

Caroline Bos zal als ereprofessor middels lezingen, masterclasses en workshops een bijdrage leveren aan het onderwijs en onderzoek van de faculteit. Op 7 augustus 2012 begint Caroline Bos haar aanstelling met een publieke lezing getiteld 'More not Less - Value Engineering for Architecture', welke deel uitmaakt van de Dean’s Lecture Series van de Melbourne School of Design.

In haar lezing gaat Caroline Bos in op de onderschatting van non-functionele ruimtes in het ontwerpproces ten opzichte van meer evidente, zichtbare ruimtes. Bos stelt dat binnen de architectuur en stedenbouw de toegevoegde waarde van deze ondersteunende ruimtes erkend moet worden.

In de ontwerpen van UNStudio nemen deze zogenaamde niet-specifieke, transitie ruimtes een sleutelpositie in. Dit soort ruimtes biedt potentieel voor innovatie, zodat de functionaliteit van typologieën uitgebreid kan worden. Als gevolg hiervan kunnen nieuwe ruimtelijke, organisatorische en structurele interpretaties gerealiseerd worden.
Caroline Bos stelt dat het interpreteren van ruimtes met slechts één stakeholder leidt tot een beperkte opvatting van ruimte. UNStudio hanteert een relationele methode waarbij overlappende, maar ook tegengestelde belangen met elkaar in verband worden gebracht bij het creëren van ruimtes. Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van UNStudio voor het masterplan voor het stationsgebied in Arnhem waarin overheidsbelangen en gebruikersvoorwaarden met elkaar gecombineerd zijn. Een ander voorbeeld is het ontwerp voor Galleria Centercity in Cheonan, Zuid-Korea, waar openbare ruimtes geïntegreerd zijn met private ruimtes.
 
Als onderdeel van de Melbourne School of Design Dean’s Lecture Series vindt van 30 juli tot 10 augustus 2012 een tentoonstelling plaats in de Wunderlich Gallery waarin de recente projecten van UNStudio worden gepresenteerd.

 

Aanstelling Ben van Berkel bij Harvard verlengd

In 2011 kende de Harvard University Graduate School of Design aan Ben van Berkel de Kenzo Tange Leerstoel toe. De colleges en het onderzoek dat Ben van Berkel met de studenten heeft uitgevoerd is de aanleiding voor de verlenging van zijn aanstelling voor een periode van drie jaar.

 

In het eerste jaar stond de vormgeving van ‘onderwijsomgevingen’ centraal en de manier waarop deze ruimtes het ontstaan en het verspreiden van informatie kunnen faciliteren. De collegereeks en het onderzoek voor het komende jaar is getiteld ‘Unfinished Work‘. Er zal worden ingegaan op de verhouding tussen architectuur en de nieuwe, veranderende manieren van werken. Tijdens de colleges en in het onderzoek van de studenten zal worden geanalyseerd hoe het ‘nieuwe werken’ een hervorming vereist van de werkomgeving. In casestudies worden nieuwe productiemethodes die de werkomgeving hervormen gebruikt om te onderzoeken hoe deze nieuwe modellen van invloed zijn op werkwijze, communicatie en oplossingsgerichtheid van mensen. De impact van nieuwe en opkomende werkomgevingen wordt onderzocht en tevens de concentratie van deze nieuwe omgevingen in ‘kennisgebieden’. Het eindproduct is, naast een visuele representatie van de verhouding tussen werkproces en programma, een ontwerp voor een werkomgeving die de principes, waarden en attributen van de bestudeerde methode incorporeert.

Het onderzoek en de projecten van de studenten zal worden opgenomen in een publicatie over hoe architectuur de nieuwe manier van werken in de huidige kenniseconomie kan faciliteren.

 

Kenzo Tange leerstoel

Sinds 1984 zijn negenentwintig internationaal befaamde architecten en stedenbouwkundigen via de Kenzo Tange leerstoel verbonden geweest aan Harvard University, waaronder Alvaro Siza, Enric Miralles, Peter Zumthor, Zaha Hadid en Kazuyo Sejima. Daarnaast is de leerstoel ook aan enkele medewerkers van de faculteit zelf toegekend, waaronder Rafael Moneo, Farshid Moussavi, en Jacques Herzog & Pierre de Meuron.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel