C2C woning opschalen naar zelfbouwwijken

woensdag 18 april 2012
timer 2 min
Booosting organiseerde tijdens Holland Building een seminar over de C2C woning, op dit moment in aanbouw in Bergschenhoek. Frido van Nieuwamerongen schetste tijdens het seminar de volgende stap van de C2C woning. Doel is om de C2C woning op te schalen naar zelfbouwwijken, clusters van woningen die op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap tot stand komen.

Het seminar in Future Labs opende met een toelichting van Jouke Post. De C2CWoning  past naadloos in het oeuvre van deze architect (en voormalig TU/e professor). Het XX project, kantoorgebouw in Delft, en Villa Zebra in Rotterdam hebben een vergelijkbare achtergrond. Een eigenzinnige interpretatie van duurzaamheid op basis van IFD en bio- en ecomimicry. De C2CWoning voegt daar aan toe de cradle tot cradle principes van William McDonough en Michale Braungart.

Post bevestigde nog weer eens dat de woning geen 100 procent cradle to cradle is. Met tools ontwikkeld door het C2ClabXX is vastgesteld dat de woning flink op weg is en een C2C score haalt van bijna 9 op een schaal van 10.

Nu de woning flink vordert, hebben de twee initiatiefnemers een volgende fase voor ogen, opschaling. Hierover sprak Frido van Nieuwamerongen. Door clusters van woningen te gaan bouwen kan  C2C worden geoptimaliseerd. Zoals het verbeteren van de energiebalans. Om de opschaling van de grond te krijgen streven Van Nieuwamerongen en Post naar een bottom up ontwikkeling op basis van collectief particulier opdrachtgeverschap. CPO meets C2C.  De ambitie is om op verschillende plaatsen in het land zelfbouwwijken van C2C woningen te realiseren. Van Nieuwamerongen gaf aan dat diverse gemeentes (en woningbouwcorporaties) belangstelling hebben en dat de eerste gesprekken met deze partijen positief verlopen.

Meer weten over de C2CWoning? Lees hier de blogs over de C2CWoning en volg de bouw van deze eerste cradle to cradle woning in Nederland. En download hier gratis de C2C editie van Stedebouw & Archietctuur met aandacht voor de C2CWoning en meer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel