BuildingSMART certificeert Open Standaard IFC

woensdag 4 april 2012
timer 3 min
BuildingSMART Benelux is volop aan de slag met een onafhankelijke certificering van IFC. Aanleiding is een eerder besluit van het Forum Standaardisatie, wat de uitwisselingsstandaard IFC (Industry Foundation Classes) van het Bouwwerk Informatie Model als open standaard vastlegde.

Hiermee is definitief geregeld dat IFC bij het toepassen van BIM de standaard is die het mogelijk maakt dat alle partners in een bouwproject via BIM hun gegevens probleemloos kunnen uitwisselen. En omdat het een open standaard is, kunnen geen gegevens worden afgeschermd.

IFC verplicht voorschrijven
De internationale buildingSMART-organisatie, die de standaards voor de BIM-toepassingen omwikkelt en beheert, is ingenomen met dit besluit. Volgens de plaatselijke afdeling buildingSMART Benelux betekent dit dat hiermee alle overheden en semi-overheden de verplichting hebben gekregen om de standaard te hanteren. Dat betekent ook dat IFC voorgeschreven moet worden bij aanbestedingen.

Veel minder fouten
Deze standaard is vooral ontwikkeld om het werken met BIM mogelijk te maken. Iedere partner bij een bouwproject of een infrastructureel project kan met zijn gebruikelijke software blijven opereren, op voorwaarde dat deze zo is ingericht dat het de uitwisselingsstandaard IFC hanteert. Daardoor kunnen alle partijen op gebied van projectdefinitie, ontwerp, engineering realisatie en exploitatie steeds met dezelfde data uit het BIM-model werken. Dit reduceert de kans op miscommunicatie en faalkosten enorm. Het steeds opnieuw moeten overnemen van projectinformatie van anderen, met alle kans op fouten, behoort hiermee definitief tot het verleden.

Versnelde invoering
Veel in de bouwwereld gebruikte software is al ingericht voor de input en output van data in IFC. Maar voor een aantal softwareleveranciers en gebruikers betekent dit dat op korte termijn een omschakeling zal moeten plaatsvinden om overheidswerk te kunnen blijven uitvoeren. BuildingSMART Benelux verwacht dat er nu in alle sectoren van de bouw sprake zal zijn van versnelde invoering. Dit zal mede een impuls geven aan het veranderingsproces naar een open en toegankelijke structuur van de bouwwereld.

Vertrouwd maken met IFC
BuildingSMART Benelux gaat nu voortvarend aan een onafhankelijke certificering van IFC werken, zodat iedere gebruiker de zekerheid heeft dat de uitwisseling van projectgegevens mogelijk is. In samenwerking met kennisinstellingen voor de bouw en infrastructuur zullen cursussen gegeven worden om de vakwereld zo snel mogelijk vertrouwd te maken met IFC.

IFC, IFD, IDM: hoe zit het?
IFC maakt deel uit van een driepoot van standaarden binnen buildingSMART. Deze drie standaarden zijn noodzakelijk om BIM goed te kunnen inrichten. Op een rij:

  • IFC is gericht op de uitwisseling van het model (hoe)
  • IFD is gericht op het uitwisselen en begrijpbaar maken van informatie (wat)
  • IDM is gericht op het proces van uitwisselen van informatie (welke, wanneer, tussen wie)

 

 www.buildingsmart.nl en www.bsiday.com

Meer weten over bouwen met BIM? Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Bouwinnovatie, met volop  aandacht voor BIM.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel