Budgetten scholenbouw niet realistisch
Het VNG heeft opdracht gegeven voor de enquête. Dit in samenwerking met de PO-raad, VO-raad en Ruimte OK. De enquête is ingevuld door 50 bestuurders en professionals. De helft hiervan is werkzaam in het onderwijs.
Recente aanbestedingen
Het onderzoek gaat in op ervaringen met aanbestedingen vanaf het derde 2015. Volgens de gegeven antwoorden, die vooral (vervangende) nieuwbouw betreffen, varieert de omvang van de projecten van een kleine uitbreiding van 100 m2 tot nieuwbouwbouw van ruim 15.000 m2.
Frisse scholen klasse B
Bij een meerderheid van de aanbestedingen is het ‘Bouwbesluit 2015 en Frisse Scholen Klasse B’ als kwaliteitsniveau gehanteerd. Het ‘Bouwbesluit 2015’ is door een derde van de respondenten genoemd. Een enkeling hanteert het niveau van het Bouwbesluit in 2020 (BENG), wanneer alle nieuwe gebouwen energieneutraal moeten worden gebouwd. De voor deze kwaliteit benodigde budgetten zijn achtereenvolgens gebaseerd op de VNG-normen (29%), op eigen gemeentelijke normen (32%) of op de werkelijk verwachte bouwkosten (22%).
Meer dan 35% overschrijding
Uit de resultaten blijkt dat in 9% van de gevallen het beoogde budget voldoende is. In de andere gevallen kwam het aanbestedingsresultaat boven het budget uit. Bij de helft van de aanbestedingen gaat dit om een overschrijding van meer dan 20%. Deze situatie lijkt na 2015 nog verder te zijn verslechterd.
Geen duidelijk verband
Opvallend is dat er geen relatie gelegd kan worden met de mate van overschrijding van het budget en de wijze van budgettering. De op VNG-normen gebaseerde budgetten worden sterk overschreden, maar dat geldt ook voor de op werkelijke kosten gebaseerde budgetten.
Bezuinigen of aanvullend financieren
Bij vrijwel alle budgetoverschrijdingen wordt actief gezocht naar een oplossing. Bij 11% wordt deze gevonden in bezuinigingen. Bij 17% wordt het budget verhoogd en in 28% van de gevallen gaat het om een combinatie van beide.
Naar een marktconforme norm?
Op een vraag naar de vergoedingssystematiek pleit meer dan de helft voor een marktconforme vaststelling van een investeringsnorm. Er is ook een groep die voor een normering kiest die zowel investerings- als exploitatiekosten omvat. Een klein deel zet in op hele andere budgetteringsystematiek, zoals een vast bedrag per leerling per jaar.
Meer of minder investeren
Volgens sommige respondenten moet de VNG-norm worden verhoogd. Een ander advies is om ten tijde van een goedlopende economie zo weinig mogelijk te investeren. In crisistijd zouden namelijk de bouwkosten lager uitvallen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Reactie toevoegen