Brink Climate Systems genomineerd voor VSK Award Projectenprijs 2012

maandag 14 november 2011
timer 3 min
De nominaties voor de VSK Award Projectenprijs 2012 zijn bekend gemaakt en Brink Climate Systems is met het Renovatieproject Dolomietenlaan Tilburg een van de kanshebbers op deze prestigieuze prijs voor productvernieuwing in de installatiebranche. Het betreft een innovatief project waarbij jaren ’70 woningen zijn gerenoveerd naar een Passiefhuisniveau.

Met Brink Climate Systems als adviserend fabrikant en in zeer nauwe samenwerking met installateur Kempair Klimaatbeheersing en nog vier betrokken partijen is dit project succesvol afgesloten.

 

Zes partijen

Het project is door verschillende partijen tot stand gekomen: opdrachtgever TBV Wonen, Remmers Bouwgroep, Kuin & Kuin Architecten, adviseur Trecodome, Kempair Klimaatbeheersing en adviserend fabrikant Brink Climate Systems. De doelstelling van het renovatieproject aan de Dolomietenlaan in Tilburg luidde: ‘Het creëren van energiezuinige, duurzame en leefbare woningen die voldoen aan alle huidige en toekomstige bouweisen’, met als belangrijkste pijlers EPC-verlaging, energiebesparing, CO2-reductie, energielabeling voor woningen en een leefbare woonomgeving. Er is uitgegaan van de PHPP-berekening (PassiefHuisProject¬Pakket-regeling) omdat die strengere eisen heeft dan het Nederlandse Bouwbesluit. Hierdoor voldoen de woningen ruimschoots aan de toekomstige eisen van het Bouwbesluit per 2012.

 

Bouwoplossing

Als bouwoplossing werd voor een goede isolatie gekozen, dit is de basis voor minder energieverlies in deze oudere woningen. De buitenkant is van een nieuwe isolatielaag voorzien om het energieverlies tot nul te reduceren. De prefab geproduceerde houtskeletbouwelementen vervangen het bestaande dakbeschot en buitenspouwblad zodat de bewoners werden ontzien van langdurige renovatiewerkzaamheden.

 

 Installatieoplossing

Om tot de energiezuinige, duurzame en leefbare woningen te komen is het Passief¬huistoestel van Brink Climate Systems als centrale installatie gebruikt. Dit was van essentieel belang om een synergetisch effect te laten optreden tussen alle installaties. De voordelen zijn het voorkomen van installatiefouten, de ruimtewinst en de esthetische uitstraling. Daarnaast zijn alle installatiekoppelingen in het Passiefhuistoestel geïntegreerd en zijn de benodigde aansluitingen aan de buitenzijde te maken, bijvoorbeeld de aansluitingen van de zonnecollectoren. Ook is de Renovent warmteterugwinunit onderdeel van het toestel.

 

Synergetisch effect

Vanwege de zeer hoge dichtheid van de isolatie is voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning gekozen om vervuilde binnenlucht af te voeren en de woning van frisse buitenlucht te voorzien, met een gezond, energiezuinig en comfortabel binnenklimaat tot gevolg. Het aanzuigkanaal voor verse buitenlucht is in het dakelement opgenomen. Door het plaatsen van twee zonnecollectoren – in totaal

4 vierkante meter – op de daken van de woningen, in combinatie met een Brink Passiefhuistoestel met een geïntegreerde 200 liter voorraadboiler, worden de woningen zo energiezuinig mogelijk van zowel ruimte- als tapwaterverwarming voorzien. Door de bouwwerktechnische- en de energieoplossingen met elkaar te laten samenwerken ontstaat er een synergetisch effect, met een optimaal resultaat.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel