BREEAM-NL Nieuwbouw Excellent score voor Toren van complex Zuiderval in Enschede

maandag 22 oktober 2012
timer 3 min
Een toren van het kantorencomplex Zuiderval in Enschede is op 28 september beloond met een BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat van vier sterren (Excellent score). Dit complex is onderdeel van Park Phi, dat die dag officieel geopend is door de burgemeester van Enschede, de heer P. Den Oudsten. Het certificaat is overhandigd aan directeur Schröder van Schröder Vastgoed, door DGBC-directeur Stefan van Uffelen.

In de drie kantoortorens van Zuiderval zit een warmte-koudeopslag, die de zomerwarmte en winterkou in de bodem opslaat. De bodem fungeert als een soort accu die de tempratuur tijdelijk vasthoudt. De opgeslagen warmte of kou wordt gebruikt om ruimtes later te verwarmen of juist te verkoelen. De tempratuur kan per kantoor afgesteld worden.

Veel groen

Zo kan het ene kantoor 22 graden warm zijn, terwijl de buurman een werktemperatuur van 16 graden heeft. Naast dubbele beglazing, is het glas gevuld met argon. Argon is een isolerend gas, dat ook in gloeilampen zit om te voorkomen dat de gloeidraad doorbrandt. Door argon in te sluiten tussen de ruiten, isoleert het zo goed dat de warmte in de zomer beter buiten blijft en andersom ook de warmte in de winter beter binnen. Bovendien is niet alleen aan het gebouw duurzaam ontwikkeld, maar ook aan de omgeving is gedacht. Zuiderval staat straks in een parkachtige omgeving met veel groen, wandelpaden en waterpartijen.

Gewaagde doelstelling

Paul Zonneveld heeft het project getoetst. Hij is BREEAM-NL assessor voor de Dutch Green Building Council, en geeft aan de Schröder zichzelf een gewaagde doelstelling heeft opgelegd, door te mikken op de Excellent score: “Dit is dit bijna de hoogst haalbare (red. vijf sterren, Outstanding is de hoogst mogelijke score). Hoewel de toetsing pas afgerond wordt wanneer het gebouw daadwerkelijk in gebruik is, ben ik vooraf ook al veel betrokken bij het project. Mijn collega, de BREEAM-NL expert die het project begeleidt, moet de bewijslast namelijk tot in de puntjes verzorgd aanleveren. Voorafgaand aan de toetsing overleggen we over de aanlevering van de stukken.

Gecertificeerde leveranciers

Schröder heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om met gecertificeerde leveranciers en tussenschakels te werken voor het FSC-hout, zodat niet iedere factuur op gevoerd hoeft te worden als bewijslast. Ik vond het een hele eer om het duurzaamste kantorenpark van Nederland te mogen certificeren. Vanuit professioneel oogpunt een mooie klus en ook als fan van duurzaam bouwen en maatschappelijk verantwoord ondernemen vind ik het mooi dat een organisatie zijn nek zo uitsteekt voor een groenere en gezondere omgeving.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel