BREEAM-NL Excellent voor De Monarch en Enexis

woensdag 6 juni 2012
timer 3 min
De Dutch Green Building Council heeft  6 juni op het Green Forum op de Provada drie keer een vier sterren (Excellent) BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat uitgereikt. Projectontwikkelaar Provast ontving een oplevercertificaat voor het project De Monarch I. Netwerkbeheerder Enexis kreeg twee certificaten, voor het ontwerp van hun huisvesting in Zwolle, en voor het ontwerp van het regiokantoor in Venlo.

“Provast is er in geslaagd om binnen een jaar zowel vier sterren te scoren voor het ontwerp van De Monarch, als voor het opgeleverde project. Een nog niet eerder vertoonde, en dus prachtige prestatie!” aldus DGBC-directeur Stefan van Uffelen. Tevens is dit project het eerste opgeleverde project met een BREEAM-NL certificaat dat een gedeeltelijke herontwikkeling behelst.

Ook de prestatie van Enexis liegt er volgens de DGBC-directeur niet om: “Een mooie continuering van de weg die Enexis eerder insloeg, want op 11 november 2011, op de Dag van de Duurzaamheid, behaalde de netbeheerder al een vier sterren certificering voor het ontwerp van hun regiokantoor in Maastricht.

“Enexis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij zijn dan ook erg verheugd en trots op deze BREEAM-NL Excellent certificaten. Wat ons betreft is dit een bevestiging van de juiste duurzame keuzes die we hebben gemaakt bij het ontwerp en de bouw van onze drie nieuwe regiokantoren in Maastricht, Venlo en Zwolle.”

Meer over De Monarch
Het plan De Monarch in Den Haag kent in totaal circa 85.000 m2 kantoorruimte en bestaat uit drie nieuwe ontwikkelingen en één bestaand gebouw dat volledig is herontwikkeld en uitgebreid. In de onderbouw komen voorzieningen en winkels. De torens zijn variërend in grootte van 18.000 m2 tot ruim 20.000 m2. Daarbij wordt er een ondergrondse parkeergarage met circa 725 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Ontwikkelingsmaatschappij De Monarch is een joint venture van Provast en ASR Vastgoed Ontwikkeling. Bij het ontwerp van De Monarch en de installaties is rekening gehouden met duurzaamheid. Diverse maatregelen werken energie verlagend en de uiteindelijke benodigde energie wordt op zeer energiezuinige manier opgewekt. Met de ontwikkeling van De Monarch wordt voldaan aan de hoogste ambities op het vlak van duurzaam bouwen.


Meer over de regiokantoren van Enexis
Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Met de ontwikkeling en realisatie van haar nieuwe regiokantoren stapt Enexis als netbeheerder een nieuw tijdperk binnen waarbij de ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet (het smart grid) samengaat met de bouw van duurzame huisvesting. De regiokantoren bieden onderdak aan de bedrijfsonderdelen die verantwoordelijk zijn voor aanleg, beheer en onderhoud van de energienetwerken. De gebouwen voldoen aan zeer hoge eisen van duurzaamheid: ze worden energieneutraal en worden gebouwd met een modulair en demontabel constructiesysteem.

De gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven en worden gemaakt van kunststof gevuld met hoogwaardig isolatiemateriaal. De gevels zijn door hun vorm zonwerend en voorkomen dat het extreem goed geïsoleerde gebouw te veel opwarmt door directe zoninstraling maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel