BREEAM-certificaat ‘Good’ voor distributiecentrum Timberland in Enschede

woensdag 18 april 2012
timer 3 min
 Distributiecentrum Timberland op het XL Businesspark Twente beschikt over de BREEAM-certificering ‘Good’. Dat is mede te danken aan Systabo bv Turn-Key Bouw uit Enschede, dat de bijna 40.000 vierkante meter grote hal liet onderwerpen aan een blowerdoortest om te bepalen of het gebouw luchtdicht is gebouwd.  Gary Lawrence, directeur Systabo: ‘De test levert het bewijs dat wij één van de meest luchtdichte gebouwen van deze omvang ooit hebben gebouwd – vér boven de norm.’

Blowerdoortests zijn in Nederland beslist nog geen gemeengoed, zeker niet als het aankomt op bedrijfsgebouwen. Systabo nam de uitdaging aan en onderwierp de bijna 40.000 vierkante meter grote hal van Timberland aan deze test.

 

Aandacht voor details

Directeur Gary Lawrence ging vol vertrouwen de test in: ‘Een goed resultaat vergt aandacht voor details. Er wordt niet overal luchtdicht gebouwd dus bedrijven zijn huiverig voor een blowerdoortest, zeker bij een distributiecentrum zo groot als deze. Wij werken onder andere met afdichtingband op kwetsbare plekken en kunnen daardoor een luchtdichte hal opleveren.’ Negen grote ventilatoren zorgde voor een indrukwekkende luchtstroom. De uitvoerder van de test, het gecertificeerd Duitse bedrijf Blower Door XXL, kwam tot de conclusie dat het distributiecentrum in zeer hoge kwaliteit is gebouwd. Volgens dit bedrijf was het één van de luchtdichtste gebouwen van een dergelijke grote omvang dat het ooit heeft getest.

 

NEN 2686

De methode om de luchtdichtheid van woningen of gebouwen te meten is beschreven in de Nederlandse norm NEN 2686 en de Europese NEN-EN 13829. De procedure van beide normen is hetzelfde. Voor een omvangrijk complex als dat van Timberland is de Europese norm meer geschikt. Tijdens de test is zowel het drukverschil in de volumestroom (n 50 Pascal) als de luchtdoorlatendheid (q 50 Pascal) gemeten. De doorblowertest bewijst dat het gebouw ruim aan de eisen voldoet.

 

Succesvolle samenwerking

Dankzij een succesvolle samenwerking tussen projectontwikkelaar OVG uit Rotterdam, Systabo en Timberland Europe B.V. zijn de ontwikkeling van het gebouw en de volledige inrichting in minder dan één jaar afgerond. Met als gezamenlijke noemer duurzaamheid blijken Systabo en OVG een succesvolle combinatie. OVG is, net als Systabo, een autoriteit op het gebied van duurzaam bouwen. Projectmanager Jasper Machielse van OVG spreekt over een bewuste keuze: ‘Systabo is een vooruitstrevende turn-key bouwer met ervaring in de bouw van bedrijfshuisvesting. Dat maakte hen voor ons de meest geschikte partij. Een ander voordeel is dat Systabo dicht bij het vuur zit: zowel Systabo als Timberland hebben Twentse roots.’ Machielse stelt dat Systabo over een integrale projectaanpak beschikt en daarmee bewijst een bouwende ondernemer te zijn.

 

 BREEAM

Systabo zet in op duurzaamheid en bouwt volgens de uitgangspunten van BREEAM. De distributiecentrum heeft het BREEAM-certificaat ‘Good’ en heeft onder andere centraal georganiseerde- en duurzame energie inkoop, afvalstoffenmanagement, hergebruik van hemelwater en onderhoud van het vele groen in de omgeving. Het project is gerealiseerd volgens de turn-key–methode: Systabo draagt de integrale verantwoordelijkheid voor planning, vergunningen, bouw en duurzaam resultaat inclusief financieringsoplossing.

 

 http://www.systabo.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel