Brede school en MFA met sedumdak
Multifunctionaliteit, duurzaamheid en rust, ruimte en een gezond binnenklimaat voor de kinderen staan centraal in het ontwerp, door Van Aken Architecten . Op 4 maart 2011 is het officiële startsein gegeven voor de bouw, oplevering is naar verwachting in december 2011.
Dorpse karakter
Om het gebouw in te passen in het dorpse karakter van de Huurlingsedam is het architectonische volume opgevat als drie tegen elkaar aangeschoven bouwblokken met elk een eigen kap. De drie bouwvolumes zijn opgetrokken uit baksteen in drie verschillende maten.
Optimale functionele indeling
De functionele indeling zorgt ervoor dat de school en het wijkcentrum optimaal gebruik kunnen maken van de diverse ruimten zonder dat ze elkaar in de weg zitten. De centrale hal met een opvallende tribunetrap vormt daarin de spil. De tribunetrap kan gebruikt worden voor voorstellingen zonder beslag te leggen op de overige ruimten van het wijkcentrum of de school. De klaslokalen maken bewust geen onderdeel uit van de multifunctionaliteit, zodat de eigen identiteit van de school blijft behouden. De lerarenruimten en spreekkamers kunnen daarentegen wel ingezet worden voor het wijkcentrum.
Duurzaam
De duurzaamheidsambities worden gerealiseerd door de toepassing van duurzame materialen en een sedumdak dat naast de infiltratie van regenwater bijdraagt aan een goede isolatiewaarde. Bij het ontwerp is verder rekening gehouden met de oriëntatie van de klaslokalen. Deze zijn zo gesitueerd dat er zo min mogelijk zonbelasting is en de lokalen niet opwarmen. De EPC is berekend op 0,74 en ligt ruim onder de norm van 1,1.
Rust, ruimte en gezond binnenklimaat
De ruime hoge lokalen, met grote en in hoogte verspringende ramen, geven de gevel een vrolijk en ontspannen karakter. Daarnaast zorgen ze voor ruime daglichttoetreding, ruimtelijke beleving en een gezond binnenklimaat. Het binnenklimaat wordt verder geoptimaliseerd door de vloerverwarming te combineren met een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning.
www.vanakenarchitecten.nl
Reactie toevoegen