Brede Bossche School Nieuw Zuid officieel Passief Gebouw
Een luchtdoorlatendheidsmeting, ook bekend als een ‘blowerdoortest’, is uitgevoerd om te meten of de BBS Nieuw Zuid daadwerkelijk een passief gebouw is. Bij een luchtdoorlatendheidsmeting wordt de luchtdichtheid van een gebouw gemeten. Het gebouw wordt op onderdruk gezet met behulp van een ventilator. Vervolgens wordt via rook onderzocht of er in het gebouw lekken zijn waar warmte en daarmee energie door kan verdwijnen. Hierbij is extra aandacht voor mogelijke lekken bij de kozijnen, kozijnaansluitingen en de doorvoeren van luchtbehandelingskanalen en kabelgoten, waar nomaliter veel warmte door verdwijnt.
Uitzonderlijk lage score
Een passief gebouw mag een maximale volumestroom hebben van n50= 0,6 h-1. Dat wil zeggen dat een gebouw, bij een bepaalde luchtdruk, per uur 0,6 maal het volume per uur mag "lekken". Een ‘normale’ woning, die voldoet aan het bouwbesluit, heeft een waarde van ongeveer 4h-1. Bij de BBS Nieuw Zuid is een waarde gemeten van 0,13 h-1, wat uitzonderlijk laag is. Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft de luchtdoorlatendheidsmeting uitgevoerd. Dennis Strijaards van Nieman Raadgevende Ingenieurs: “De meting laat een zeer positief resultaat zien. Dat kan ook haast niet anders, gezien de integrale aanpak van het bouwkundige werk en de toegepaste installaties. Samen met de zorgvuldige detaillering en uitvoering van de kozijnen op het bouwkundig kader, leidt dat tot dit zeer goede resultaat. Alle partijen beseffen goed wat luchtdicht bouwen inhoudt en hebben er veel aan gedaan om dit mogelijk te maken.”
In juni 2011 ontving de BBS Nieuw Zuid al het Certificaat “Ontworpen volgens Passief Bouwen concept. Nu zal ook het Certificaat “Uitgevoerd volgens Passief Bouwen concept” verkregen worden. Gemeente ’s-Hertogenbosch en woningcorporatie BrabantWonen zijn zeer blij met dit resultaat. “Het is een groot compliment aan iedereen die van ontwerp tot waar we nu staan, heeft meegewerkt aan dit resultaat. Met name voor Bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout die na het faillissement van de vorige aannemer halverwege het proces met een bestaand gebouw verder moest. Van Stiphout heeft de ambitie om passief te bouwen zeer secuur en serieus opgepakt”, aldus Ingrid Rikken, projectleider projectontwikkeling van BrabantWonen.
Gezond en duurzaam gebouw
BrabantWonen en gemeente ’s-Hertogenbosch hebben bij de ontwikkeling van de BBS Nieuw Zuid hoge ambities nagestreefd. Bij de bouw is het Concept Passief Bouwen in combinatie met het Frisse Scholen concept toegepast. In het ontwerp is extra aandacht besteed aan energie-efficiency, ventilatie en luchtkwaliteit, zodat er een comfortabele en gezonde leeromgeving gecreëerd wordt voor kinderen en professionals.
Daarbij lagen er strenge eisen aan het energieverbruik. Gemeente ’s-Hertogenbosch streeft ernaar dat in 2020 alle gemeentelijke gebouwen, waaronder scholen, klimaatneutraal zijn, zodat er netto geen CO2 wordt uitgestoten. In de BBS Nieuw Zuid is dat opgepakt door een continu prettig binnenklimaat te creëren met een minimaal gebruik van energie. Laag energieverbruik en goede ventilatie gaan hierbij hand in hand. In Nederland zijn er op dit moment geen andere voorbeelden bekend waar beide concepten gecombineerd zijn in een multifunctioneel gebouw als deze.
BBS Nieuw Zuid
In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch ontwikkelt woningcorporatie BrabantWonen de Brede Bossche School (BBS) Nieuw Zuid. Onderwijs, kinderopvang, gemeentelijke en welzijnsinstellingen worden ondergebracht in dit pand dat een bruto vloeroppervlakte heeft van 3.920 m2. Zo’n vijftien verschillende partijen gaan gebruik maken van dit pand. De BBS komt in de nieuwbouwwijk Meerendonk, wat een uitbreiding is van de Gestelsebuurt in ’s-Hertogenbosch Zuid. In deze wijk bezit de corporatie het grootste gedeelte van de woningen. BrabantWonen wil met de komst van de brede school de leefbaarheid verbeteren en de sociale samenhang van de beide wijken stimuleren. De BBS Nieuw Zuid wordt in december 2012 opgeleverd en begin 2013 in gebruik genomen.
Reactie toevoegen