Brandwerend glas in hout: Timber Guide Vetrotech Saint-Gobain
Wanneer een houten constructie wordt blootgesteld aan temperaturen hoger dan ca. 450°C, ontwikkelt deze een isolerende koollaag die als het ware een buffer vormt tegen de hitte. De koollaag verhindert de toevoer van zuurstof die essentieel is voor de voortzetting van de brand. Dit betekent dat hout een goede weerstand heeft tegen brand (behoudt zijn mechanische sterkte) ondanks zijn slechte brandreactie (brandt op). Aluminium en staal verliezen daarentegen hun stevigheid bij hoge temperaturen en beginnen door te buigen.
Inbranding
Voorheen had men de NEN 6073 om een berekening uit te voeren met betrekking tot de inbrandsnelheid van de houtsoort. Echter deze norm is komen te vervallen en is overgenomen door Eurocodes:
- 13.220.50: Brandwerendheid van bouwmaterialen en bouwdelen
- 91.080.20: Houtconstructies
Aan de hand van deze eurocodes kunnen berekeningen gemaakt worden (of een glaslat anders dan omschreven in een testrapport bijvoorbeeld voldoet).
De inbrandsnelheid is afhankelijk van de volumieke massa van het hout. Deze dient te worden aangetoond door de kozijnleverancier. Vetrotech hanteert als richtlijn: gebruik houten kozijnen met een volumieke massa van ongeveer 500 kg/m³ bij 30 minuten brandwering. En gebruik houten kozijnen met een massa van ongeveer 750 kg/m3 bij 60 minuten brandwering.
Timber Guide
Doordat Vetrotech Saint-Gobain haar brandwerende beglazingen uitgebreid heeft getest in houten kozijnen én deuren is er meer architectonische vrijheid ontstaan. Hier maakt men inmiddels al veelvuldig gebruik van. Het antwoord op de vraag hoe deze brandwerende beglazingvervolgens te plaatsen, was echter wat lastiger te vinden. En dat terwijl wanneer de plaatsing niet goed wordt uitgevoerd, de brandwerendheid van de gehele wand- of gevelconstructie drastisch terugloopt. Immers bepaalt de zwakste schakel de sterkte van de gehele keten!
Daar heeft Vetrotech nu een antwoord op met de nieuwe brochure genaamd Timber Guide.
Het is een praktische handleiding naar brandveiligheid. Een handleiding ten behoeve van brandwerende beglazingen toegepast in houten deuren en kozijnen. Per product wordt middels een plaatsingsdetail, met ondersteunende tekst, getoond hoe het brandwerend glas in de praktijk toegepast dient te worden. Tevens worden de maximaal geteste afmetingen benoemd.
Reactie toevoegen