Brandveiligheid ziekenhuizen schiet te kort

dinsdag 13 maart 2012
timer 2 min
De brandveiligheid van zorginstellingen is ten opzichte van eerder onderzoek (in 2004) niet of nauwelijks is verbeterd. Zo schiet de bouwkundige brandveiligheid van zorggebouwen te kort. Bij 30% van de instellingen bleek direct ingrijpen noodzakelijk. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Brandveiligheid van zorginstellingen' van de samenwerkende rijksinspecties.

Doel van het onderzoek van de rijksinspecties was om een landelijk beeld te schetsen van de stand van zaken rondom de brandveiligheid in zorginstellingen en te bezien welk effect de acties naar aanleiding van eerdere onderzoeken hebben gehad.

 

Niet of nauwelijks verbeterd

De onderzoeksuitkomsten geven aan dat de brandveiligheid van zorginstellingen ten opzichte van eerder onderzoek (in 2004) niet of nauwelijks is verbeterd. Zo schiet de bouwkundige brandveiligheid van zorggebouwen te kort. Bij 30% van de instellingen bleek direct ingrijpen noodzakelijk. Gelet op het aantal en de aard van de tekortkomingen concluderen de rijksinspecties dat de zorginstellingen tekort schieten als het gaat om de bouwkundige brandveiligheid en de gemeenten wat betreft het toezicht daarop. De rijksinspecties doen de aanbeveling aan de eerst verantwoordelijken van de instellingen voor de brandveiligheid om hun gebouwen te (laten) controleren en aan gemeenten om hier strikter op toe te zien.

 

Bedrijfshulpverlening

De meerderheid van de instelling maakt volgens het onderzoek werk van bedrijfshulpverlening. Bij 30% van de instellingen schiet de bedrijfshulpverlening op een aantal punten echter tekort. Het brandveiligheidbewustzijn en het brandveiligheidsbeleid zijn nog onvoldoende ontwikkeld. Bestuurders en directieleden geven daardoor te weinig sturing op het gebied van brandveiligheid. Geadviseerd wordt de kennis en het bewustzijn over brandveiligheid bij bestuurders en medewerkers van de organisatie te vergroten. Ook de bedrijfshulpverlening verdient meer aandacht, waarbij wordt aanbevolen om de organisatie van de brandveiligheid bij één (ter zake kundig) persoon neer te leggen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel